Șocant. Oamenii cu dizabilități dintr-un centru din Călărași primesc de mâncare resturi VIDEO

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.01.2020 - 17:19
Sursa: Facebook

Oamenii cu dizabilități de la centrul din Plătărești, județul Călărași, primesc de mâncare pâine înmuiată, amestecată cu salam și margarină, arată o filmare publicată pe Facebook de un jurnalist din Călărași.

SHARE

Imaginile surprind o masă la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Plătărești și, printre țipetele oamenilor, arată prânzul pe care îl primesc cei internați acolo: în castroane de metal, au pâine înmuiată, amestecată cu salam și margarină. Una dintre bucătărese subliniază că asta primesc de la furnizorul de hrană și că, în plus, le dau și eugenii. 

În replică, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Județean Călărași, Marinela Voievozeanu, în subordinea căruia se află centrul, a recunoscut, la Digi 24, că oamenii primesc resturi alimentare, dar că, în cazul bolnavilor psihici, „mâncarea trebuie să fie pasată”.  Întrebată și dacă ea ar consuma astfel de mâncare, purtătoarea de cuvânt a răspuns „dacă nu aș avea discernământ, cred că da”.

Atenție, imagini șocante!

Și președinta Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA), Mădălina Turza, a reacționat, pe Facebook, anunțând că „va lua măsurile care se impun”. Amintim că Turza a sesizat Parchetul după o vizită inopinată la un centru pentru persoane cu dizabilități din Urlați, Prahova, în legătură cu decesul unui om care a murit acolo după ce a stat în comă o lună. 

Citește mai multe despre acest subiect aici: VIDEO Șefa ANDPDCA a sesizat Parchetul Prahova după moartea unui om, în centrul de la Urlați 

În ultima perioadă, în spațiul public au apărut numeroase cazuri de abuzuri asupra oamenilor din centrele de stat.

În luna noiembrie, șefa ANDPDCA și ministra Muncii, Violeta Alexandru, au efectuat o vizită de monitorizare în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap Urlați, din județul Prahova, unde au găsit cei 179 de oameni din centru ținuți în condiții mizerabile. Dacă încercau să fugă din centru, erau închiși într-o debara. În replică, șeful CJ Prahova, Bogdan Toader (șeful PSD Prahova), în subordinea căruia este centrul, a spus, potrivit publicației locale ziarulincomod, că oamenii „nu ies din centru, că oricum n-au unde să se ducă”, că locul arată „bec” și au mâncare foarte bună, „le dă și pizza”.

În septembrie, activiștii de la CRJ și Tonal au descoperit la Sighetu Marmației cum oamenii cu dizabilități erau legați cu cârpe și închiși în cuști de plexiglas, iar în luna august, șapte pacienți internați la Săpoca au fost omorâți de un alt beneficiar. 

Într-un interviu acordat revistei Newsweek România, Mădălina Turza a declarat că va face constant vizite de monitorizare în centrele unde sunt îngrijite persoane cu dizabilități și va lua măsuri pentru desființarea centrelor de tip clasic. 

Citește și: Mădălina Turza, șefa nou-înființatei ANDPDCA: „Nu suntem aici să fim șefi pe un voievodat” 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te