VIDEO Ministrul Mediului despre Vinerea Verde: Mobilitatea verde ar trebui să însemne mișcare

DE Bianca Iosef | Actualizat: 14.10.2022 - 15:10
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos- Foto: FACEBOOK
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos- Foto: FACEBOOK

Vinerea Verde înseamnă mobilitatea fără amprentă de carbon, iar mobilitatea verde ar trebui să însemne în primul rând mişcare, a afirmat, vineri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, la dezbaterea "Vinerea Verde la SAB2022".

SHARE

"Pentru mine, pentru noi, cei de la Ministerul Mediului, de la lansarea acestui concept, Vinerea Verde înseamnă mobilitatea fără amprentă de carbon. Mobilitatea verde ar trebui să însemne în primul rând mişcare. Este însă foarte greu şi nici nu poate pretinde nimeni ca drumul de la casă până la locul de muncă să fie parcurs pe jos sau cu bicicleta de fiecare dată.

De aceea, mobilitatea fără amprentă de carbon, fără poluare, trebuie să însemne implicit şi mobilitatea electrică, adică mersul cu mijloacele de transport în comun, electrice sau cu maşina personală sau cu trotinetă personală sau cu bicicletă personală. Acesta a fost conceptul de la care am plecat anul trecut când am lansat Vinerea Verde", a declarat Tanczos Barna.

Citește și: 32.000 lei factura pentru fosta iubită a lui Pițurcă. A fost jefuită în bloc de 10.000 de euro

El a explicat că acesta este un concept de schimbare de mentalitate, o schimbare de comportament, o schimbare de atitudine la nivelul fiecărei instituţii. De asemenea, ar trebui să însemne o implicare activă în convingerea propriilor angajaţi, colegi către o schimbare.

Citește și: Grindeanu a semnat un contract de 400 de milioane de € pentru 9 km de autostradă cu termenul în 2026

Ministrul Mediului a arătat că, în aproape doi ani, şi el a trecut printr-un proces de transformare, menţionând că în prezent mobilitatea sa personală în Bucureşti este în proporţie de 99% fără amprentă de carbon.

"Asta înseamnă că foloseam destul de des metrou. În anul acesta am primit de ziua mea o trotinetă electrică. Foloseam destul de des RATB-ul sau STB-ul. Dar am trecut la acest mijloc de transport, trotineta electrică, prin care folosesc poate singura pistă de biciclete construită cum trebuie în Bucureşti, cea de pe Bulevardul Victoriei, şi este îmbucurător că în foarte multe dimineţi văd zeci de biciclişti, zeci de persoane, care merg cu trotineta pe acea pistă şi sunt convins că proiectele pe care le derulează acum Primăria Generală vor aduce mai multă mobilitate în Bucureşti.

Am reuşit, după luni de zile de aşteptare, să achiziţionăm o maşină electrică la minister. În oraş ne deplasăm, mă deplasez cu această maşină electrică, şi restul de 1% înseamnă plecările mele din Bucureşti, de la minister la graniţa Bucureştiului, să zic aşa. Când plec din Bucureşti nu plec de fiecare dată cu maşina electrică, recunosc. Deci următorul pas ca să bifez procentul acela de 1% care a mai rămas este să să-mi asum ca la fiecare plecare să plec şi din Bucureşti cu maşina electrică", a afirmat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a spus că este mai greu să circule în afara Capitalei cu maşina electrică din cauza încărcării bateriei în condiţiile în care nu toate staţiile de încărcare funcţionează conform aplicaţiilor pe care le au la dispoziţie.

Potrivit ministrului, va urma o transformare rapidă care se va realiza prin fonduri semnificative pentru primării, prin care se poate dezvolta reţeaua de încărcare a maşinilor. De asemenea, trebuie să fie realizate şi acele staţii de încărcare care nu sunt cele rapide, sunt cele de încărcare lentă şi sunt în cartiere, în parcări. Prin intermediul lor se va asigura încărcare pe timp de noapte pentru cât mai multe maşini.

"Avem un program care este unul dintre cele mai de succes programe din România, Rabla Plus. Un interes enorm pentru maşinile electrice. Creşterea este efectiv un boom pe piaţă. Numărul maşinilor electrice creşte foarte repede. A ajuns România anul acesta ca să fie depăşit numărul de maşini cu motorizare diesel noi vândute pe piaţă de numărul de maşini electrice sau semi-electrice hibrid, hibrid plug-in.

Deci aceste transformări se întâmplă, se întâmplă sub ochii noştri, se întâmplă în zilele noastre şi dacă facem un efort personal, cu siguranţă zeci de mii, sute de mii de cetăţeni, chiar şi din Bucureşti pot contribui personal la reducerea poluării şi la un aer mai curat, cu mai puţine emisii de carbon şi de alte noxe în Bucureşti", a subliniat ministrul Mediului, potrivit Agerpres. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te