Bunicii care au grijă de nepoți primesc o sumă importantă de bani de la guvern. Care sunt condițiile

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.05.2023 - 14:27
Bunica are grijă de nepoți Foto: Picabay.com (rol ilustrativ)

Guvernul va da bani bunicilor care au grijă de nepoții lor. Sunt însă câteva criterii pentru a lua banii. Ministrul Familiei, Gabriela Firea spune că această măsură face parte din pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiei.

SHARE

Guvernul vrea să sprijine familiile care muncesc în străinătate și își lasă copiii în grija rudelor din România. Bunicii care își supraveghează nepoții primesc 480 de lei lunar. 

Este vorba despre o modificare în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, iar indemnizația lunară de sprijin va fi de 0,8 ISR (Indicatorul Social de Referință). 

Tot atât primesc și familiile care iau copii în plasament.

Bani pentru bunicii care au grijă de nepoții ai căror părinți sunt plecați

”Sprijinim financiar bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate cu 480 lei lunar!

Propunerea se află în pachetul legislativ pentru creșterea natalității, care se află pe circuitul de avizare. 

 Ajutorul propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție se adresează persoanelor care-și asumă întreținerea copilului pe perioada absenței părinților, printr-o hotărâre judecătorească.

69.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate și se află în grija rudele până la gradul IV. Dintre ei, 11.500 de copii români au ambii părinți plecați în căutarea unui trai mai bun în afara țării, iar aproape 7.800 de copii au părintele unic susținător al familiei peste hotare.

Cei mai mulți au rămas în grija bunicilor sau a altor rude dar există și cazuri în care sunt îngrijiți de vecini sau apropiați. De anul trecut, părinții care merg la muncă în străinătate au obligația să anunțe la primărie în grija cui lasă copiii, înainte cu 40 de zile de plecare. 

Citește și: EXCLUSIV Budăi dă 2.000.000€ subordonaților pentru „boli închipuite”. Pentru profesori nu are bani

Am propus modificarea Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, iar indemnizația lunară de sprijin va fi de 0,8 ISR (Indicatorul Social de Referință). 

Citește și: 55.000 de elevi vor primi bani de la guvern. Ce condiții trebuie îndeplinite și când se fac plățile

Tot atât primesc persoanele sau familiile care au în plasament unul sau mai mulți copii, pentru fiecare copil, suplimentar alocației lunare de plasament”, a transmis Gabriela Firea, ministrul Familiei, pe Facebook.

 Pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiei este într-un stadiu avansat și urmează să ajungă pe masa Guvernului zilele următoare, a mai precizat Gabriela Firea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te