Pacientul din fotografia asta răscolitoare este medic cardiolog.. De fapt, a fost..medic cardiolog! Avea 54 de ani si facea gărzi în SJU Sibiu.
A murit astăzi, pe neașteptate, căzând brusc, intr-,o excursie.. Nu vi se pare nimic neobișnuit, domnilor decidenti? Nu va suna niciun clopoțel al rațiunii cand cititi aceste randuri?
Daca v-a lăsat memoria, va ajut.. E al doilea medic ce efectua gărzi in Romania, decedat în 8 zile! Cum vi se pare asta, domnilor ministri? Cum vi se pare asta, domnilor parlamentari? Colegiul Medicilor are vreo părere? Sunt, pur si simplu in soc.
Nu pot sa nu ma gandesc la faptul că soțul meu este si el, cardiolog, are tot 54 de ani și face garzi! Sa ma astept la tot ce poate fi mai rau? Pentru ca face minim 4 gărzi pe luna ca sa asigure continuitatea?
Pentru ca exista vid legislativ pe care de 8 luni incoace ne rugam sa il umple cumva, Parlamentul?”, a scris, pe contul său de Facebook, medicul Livia David, care în octombrie 2018 a a întocmit, cu ajutorul colegilor din ţară, o listă cu 43 de medici care au murit în timpul gărzii sau imediat după.
Medicul cardiolog Cătălin Bălan, în vârstă de 54 de ani, se afla, sâmbătă, în excursie cu bicicleta în staţiunea Păltiniş, când a făcut stop cardio-respirator şi nu a mai putut fi salvat.
Medicul Bălan era cunoscut în Sibiu, făcea gărzi în Spitalul Judeţean, iar luni ar fi trebuit să intre într-o gardă de 24 de ore.
Acum opt zile, un alt medic, din Bihor, a murit în timpul unei gărzi.
Decesul cardiologului Cătălin Bălan a stârnit un nou val de revoltă din partea medicilor, care cer recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă.
„Astazi am asistat prin statiile de emisie receptie la cum a mai murit un medic/ cardiolog, cu 4 ani mai tânăr!!Siderata!! Fiind de gardă printre urgențele mele si extrasistolele mele am urmărit pas cu pas cum un coleg care maine trebuia să intre în gardă s-a prăpădit; am ascultat cum au inceput manevrele de resuscitare cum ambulanța s a dus după el cum au ramas înțepeniti la 2 km cum a fost trimis de urgența elicopterul de la Mureș care aștepta să l ducă la Centrul de excelență. Tot! Am ascultat cum un medic a murit brusc și nimic sau nimeni nu a mai putut face ceva pentru el; Azi am luat si hotărârea de a nu mai lucra o oră de gardă! Ceva mai sinistru decat să asculți cum iti moare un coleg nu cred că există; ba da : să fii medic să încerci sa-ti salvezi un coleg care moare! Asta te lasa cu traume psihice pe viață!”, a scris, pe Facebook, un medic.
„Încă un medic care cade victimă mult prea devreme din cauza inepţilor noştri guvernanţi şi oameni politici care nu au înţeles în 30 de ani că ţara asta are nevoie de medici. Au ştiut că medicii pleacă, toţi au ştiut că se golesc spitalele de medici, pur şi simplu nu le-a păsat. Nu le-a păsat nicio secundă de ritmul în care au ajuns să muncească medicii români pentru a asigura continuitatea activităţii medicale. Nu le-a păsat de condiţiile în care suntem obligaţi să muncim, nici de gărzile tot mai multe şi tot mai grele pe care suntem obligaţi să le facem. Nu le-a păsat nici măcar atunci când am început să vorbim despre decesele premature ale colegilor noştri, nici când au aflat vârsta medie a celor decedaţi - 51 de ani. Nu am auzit decât "am mărit salariile medicilor"!!! Aşa ...şi ? Cine poate crede că un salariu decent, după 28 de ani de umilinţă poate să mai însemne ceva?”, a scris un alt medic pe Facebook.
Potrivit medicilor, până acum 45 de doctori au murit în timpul gărzilor, iar în cazul a 55 de doctori decesul a avut legătură cu garda.
Inițiativa legislativă privind recunoașterea gărzilor ca vechime (modificarea Legii 263/2010) în muncă a fost deja respinsă în plenul Senatului, iar acum se află în Camera Deputaților, care este for decizional.
Ministerul Muncii a precizat deja că nu susține inițiativa. Într-un răspuns la un memoriu al medicilor, din iarna lui 2019, ministerul a spus că „pensionarea anticipată, fără penalizări, cu un număr de zile proporționale cu numărul de ore de gardă efectuate, începând cu vârsta de 57 de ani femeile și 60 de ani bărbații, va genera ieșirea din sistemul medical a unui număr mare de cadre medicale, iar cei care vor dori să rămână și să performeze din punct de vedere profesional nu vor putea acoperi volumul de activitate și nici nu vor putea stopa degradarea sistemului medical”.