Statul face angajări, în pofida austerităţii bugetare. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă? Instituțiile de stat au deschis 872 de poziții pentru angajare, în prima lună a anului, în creștere cu 33%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
Cel mai mare angajator a fost sistemul de învățământ, potrivit datelor unei platforme de locuri de muncă.
Statul face angajări, în pofida austerităţii bugetare. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă?
Sistemul de învățământ a generat o treime din numărul total de locuri de muncă scoase în piață. A urmat sistemul de sănătate, cu 271 de poziții deschise în spitale, clinici, sanatorii, ori direcții de sănătate.
Guvernul a fost cel puțin până la această dată al treilea cel mai mare angajator, cu aproape 200 de locuri vacante.
"2025 a început cu un sentiment de îngrijorare venit din zona bugetară, în special după reducerile de cheltuieli cu personalul, precum și după concedierile anunțate pentru sectorul energetic, Senat sau Camera Deputaților.
Citeşte şi: Măsuri de austeritate: Fără angajări la stat. Cheltulelile cu mașinile și mobilierul, interzise
Asta în timp ce sectoare precum Sănătatea, Educația, Ministerul de Interne și Apărarea vor face excepție de la aceste măsuri.
De altfel, anvelopa salarială bugetată pentru 2025, în sectorul de stat, este ușor crescută față de anul trecut, respectiv cu 1% mai mare", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs, conform Agerpres.
Bucureștiul domină clasamentul național al angajărilor la stat, cu 160 de joburi deschise pentru candidați. Clujul ocupă locul al doilea, cu 59 de joburi postate de instituțiile publice.
Citeşte şi: Peste 120 de posturi la transnaţională, în România. Ce mari firme fac angajări?
Marele oraş ardelean e urmat de Iași, Constanța și Prahova. Cel mai puțin s-a angajat în județele Ialomița, Covasna, Bihor, Arad sau Mureș.
În fiecare dintre acestea, instituțiile de stat au avut deschise mai puțin de 10 poziții, pe tot parcursul lunii ianuarie.
'Mai mult de jumătate dintre joburile disponibile s-au adresat candidaților din segmentul white collar, adică acei candidați care au studii superioare.
Statul face angajări. Majoritatea - contracte permanente
175 de joburi au fost pentru candidații blue collar (fără studii superioare) și 130 pentru grey collar.
Acestea din urmă se referă la ocupații care combină atât aspecte ale muncii de birou (specifice segmentului white collar), cât și ale muncii fizice (specifice segmentului blue collar)', a precizat Badea.
Una dintre specificitățile aparatului de stat este legată de tipul contractelor încheiate cu angajații, respectiv aproape 90% dintre contracte sunt permanente. oNumărul celor temporare este de aproximativ 110.
Stabilitate
'Statul a fost dintotdeauna unul dintre cei mai atrăgători angajatori pentru candidați, nu doar pentru că avea multe locuri disponibile, ci și pentru că era considerat un loc stabil.
Statul face angajări, în pofida austerităţii bugetare. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă? - Foto: Pexels/Louis Bauer
Salariile creșteau anual și fără o presiune la fel de mare precum în mediul privat. Cu toate acestea, observăm o tranziție de atenție către sectorul privat, în special în rândul candidaților foarte tineri', subliniază managerul.
Dacă instituțiile publice au avut aproape 900 de poziții deschise, în luna ianuarie, angajatorii din mediul privat au postat 23.000 de joburi, pe eJobs.ro.
1,3 milioane de românii lucrează la stat
Domeniile cu cea mai mare nevoie de candidați au fost retailul, serviciile, industria alimentară, call centerele / BPO, turismul și transportul / logistica.
În prezent, circa 1,3 milioane de români lucrează în instituțiile de stat. În Administrația Publică Centrală sunt angajați 64% din totalul bugetarilor, iar în administrația locală restul de 36%.
Spre comparație, aproape 4,2 milioane de oameni sunt angajați în sectorul privat, ceea ce înseamnă că 23% din totalul angajaților din România sunt în sectorul public și 77% lucrează pentru companii private, susține sursa citată.