Guvernul vrea să reducă cheltuielile bugetare pentru acest an. Astfel, ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică un protect de ordonanță de urgență care prevede mai multe restricții.
Printre acestea, se sistează angajările la stat, iar unele cheltuieli vor fi interzise. Instituțiile de stat vor fi obligate să cheltuiască până la finalul anului, în perioada septembrie - decembrie cât au cheltuit în perioada ianuarie- august.
De asemenea, nu va mai putea fi cumpărată mobilă cărți, publicații și materiale documentare, să cheltuiacă bani pentru consultanță și expertiză, pregătire profesională, studii și cercetări (cu excepția celor care sunt necesare pentru finanțarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și rambursabile).
Citește și: OFICIAL De când vor fi impozitate pensiile de peste 3.000 de lei? Câți pensionari beneficiază?
Totodată, investițiile din fonduri publice nu vor mai putea fi făcute până la finalul anului.
Măsuri de austeritate: Fără angajări la stat. Cheltulelile cu mașinile și mobilierul, interzise
Deficitul bugetar a depășit 4% din PIB, iar guvernul vrea să limiteze cheltuielile la maxim. Astfel, printre restricțiile impuse ar urma ca sporurile bugetarilor care gestionează fonduri europene să fie limitate.
Proiectul de OUG urmează să fie discutat de guvern într-o ședință viitoare. Măsurile propuse vin pe fondul creșterii accelerate a deficitului bugetar și a nemulțumirii sectorului privat, care a dus până acum povara măsurilor fiscale luate în 2023 și 2024.
Astfel, conform documentului pe care vi-l prezentăm mai jos, de la data intrării în vigoare până la finalul acestui an se supedă angajarea la stat, limitarea cheltuielilor pentru bunuri și servicii, se stopează cheltuielile cu mașini, mobilier de birou și multe altele.
Măsuri de austeritate by Valeria Cupa
De asemenea, Instituțiile de stat care nu au făcut plăți de minim 70% din bugetele prevăzute cedează 10% din buget la fondul de rezervă bugetară, iar în cazul unor bugetari sporurile sunt limitate.
Similar, instituțiile care nu au cheltuit măcar jumătate din banii primiți pentru proiecte europene trimit fondurile necheltuite către fondul de rezervă bugetară.
Eventualele reglementări fac parte din același pachet de măsuri prin care Guvernul propune o amnistie fiscală pentru recuperarea unor datorii restante din taxe și impozite.
De asemena, proiectul de ordonanță mai prevede și posibilitatea de folosire a sumelor din fondul de rezervă al Guvernului pentru Casa de Pensii.
Există însă și excepții.