Băluță cere CNP-ul jurnaliștilor ca să spună ce bani publici „sparge” pe becurile de sărbători

DE Bianca Iosef | Actualizat: 29.11.2022 - 11:52
Daniel Băluță- Foto: FACEBOOK

Newsweek România a cerut primăriilor din România să spună ce sume de bani, din bugetul public, vor cheltui pentru organizarea sărbătorilor de iarnă. Singurul care a refuzat este primarul sectorului 4 Daniel Băluță, cel care, anul trecut, a chemat jurnaliști Newsweek la DIICOT.

SHARE

În luna septembrie, la nivelul Uniunii Europene s-a ajuns la un acord privind reducerea voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf. 

Newsweek România a vrut să vadă cum se pune în practică acest demers de către primăriile din țară. 

Newsweek România a trimis exact aceleași întrebări la 20 de primării și a primit răspunsuri de la aproape toate. Cu o singură excepție, primăria sectorului 4 care nu a vrut să ofere informații despre bugetul alocat pentru organizarea iluminatului și evenimentelor de sărbători.

Cum este vorba de fonduri publice, orice cetățean ar trebui să aibă acces la aceste date, iar ele ar fi trebuit publicate pe site-ul primăriilor.

Băluță care clasează

Într-un document pe care l-a semnat, Daniel Băluță a susținut că cererea Newsweek nu a inclus datele de identificare personale ale jurnalistului, precum CNP. Primarul Daniel Băluță a abuzat de funcția sa pentru a nu face public modul în care sunt folosiți banii publici de la bugetul instituției pe care o conduce.

„Ca urmare a cererii dumneavoastră formulată în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, înregistrată la Sectorul 4 al Municipiului București, cu nr. 64786/27.10.2022, vă informăm că vor fi aplicate dispozițiile art. 7 din O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor „petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiționarului nu se iau în considerare și se clasează” întrucât din petiția dvs lipsesc datele de identificare”, a fost răspunsul venit din partea sectorului 4 semnat de primarul Daniel Băluță.

Ce este petiție anonimă la Băluță este perfect legal pentru 15 primari care au răspuns întrebărilor Newsweek România legate de cheltuirea banilor publici cu iluminatul festiv.

Spre exemplu, primarul Allen Coliban ne-a precizat ce sume de bani a alocat primăria Brașov pentru sărbătorile de Crăciun.

Citește și: 2.000.000 lei cheltuie primăria Brașov doar pe luminițele de Crăciun. Instalații noi pe 6 bulevarde

Băluță care te duce la DIICOT

Nu este prima dată când primarul de la Sectorul 4 intră în conflict cu Newsweek România. Daniel Băluță a inventat acuzații aiuristice împotriva unor jurnaliști ai Newsweek România, le-a depus într-o plângere penală către DIICOT și a declanșat un linșaj mediatic printr-o serie de publicații.

Pe 12 mai 2021 , DIICOT (structura centrală) emite citații prin care cheamă la audieri (pe data de 21 mai 2021) trei jurnaliști Newsweek în calitate de martori. 

Acuzațiile din acest dosar în care urmărirea penală era declanșată "in rem" (adică fără identificarea făptuitorilor) erau conform citației: "constituire de grup infracțional organizat" și "șantaj".

Citește și: Radiografia unui linșaj mediatico-penal: aberanta plângere a primarului Băluță împotriva Newsweek

Pe 17 mai 2021 citațiile ajung, fizic, la sediul redacției Newsweek România, iar la 21 mai 2021 , la audieri la DIICOT s-au prezentat și cei doi angajați ai Newsweek România. 

Potrivit plângerii penale depuse de Băluță, jurnaliștii Newsweek România s-ar face vinovați de "constituire de grup infracțional organizat" și "șantaj" pentru că au publicat o dezvăluire despre o licitație controversată organizată de Primăria Sectorului 4.

Băluță scrie în plângerea către DIICOT că "reprezentanții Asocierii Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA s-au înteles cu făptuitorii Alexandru Pop și Mihai Toma să mă constrângă pentru a mă determina să susțin reintegrarea acestei asocieri în procedura de licitație."

Acuzațiile lui Băluță erau bazaconii, dat fiind că niciun jurnalist de la Newsweek România nu s-a întâlnit vreodată cu vreun reprezentant al Asocierii Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA ori cu alte persoane reprezentând firmele implicate în licitație. Documentele pe baza cărora Newsweek România a scris articolul menționat au fost obținute din surse publice (SICAP, CNSC, instanțe de judecată). Newsweek România nu i-a cerut niciodată primarului Băluță să ia o decizie sau alta în privința licitației, ci doar a relatat faptele.

Faptele lui Băluță sesizate în SUA

În Raportul pe anul 2021 al Departamentului de stat al SUA se menționează modul în care primarul sectorului 4 din București, Daniel Băluță, a hărțuit jurnaliștii Newsweek România. În urma redactării unei investigații de presă, jurnaliștii au fost chemați la DIICOT.

Citește și: Departamentul de Stat al SUA: Primarul Băluță a folosit DIICOT pentru a intimida jurnaliști Newsweek

„Violență și hărțuire: Unii reporteri din întreaga țară au continuat să să fie hărțuit, dați în judecată sau amenințați de autoritățile pe care le-au investigat sau de împuterniciții lor.

Oficialii de stat au întocmit dosare civile și penale fără temei împotriva unor jurnaliști de investigație, împiedicând funcționarea unor instituții de presă. În perioada 20-21 mai, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism i-a interogat pe jurnaliștii și editorii de la publicațiile Libertatea și Newsweek România după ce primarul sectorului 4, Daniel Băluță a afirmat că reporterii celor două publicații ar fi format un grup de crimă organizată pentru a-l șantaja.

Organismele de supraveghere locale și internaționale pentru libertatea presei, inclusiv Reporteri fără Frontiere, au cerut autorităților să investigheze modul în care DIICOT a gestionat cazul și metodele de interogare prin care au vrut să intimideze jurnaliștii. În iunie, direcția a renunțat la unele acuzații împotriva reporterilor și a trimis dosarele rămase către Direcția Națională Anticorupție”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te