Raport. Coronavirusul, pretextul pentru reactivarea antisemitismului pe Facebook

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 21.05.2020 - 21:45
Sursa: Raportul Institutului Elie Wiesel

Pandemia de coronavirus reprezintă „un teren fertil pentru distribuirea de conținut antisemit în mediul virtual”, atrage atenția Institutul pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”, într-un raport despre manifestările antisemite din ultimul an.

SHARE

Astfel, în ultimele luni, pe rețelele sociale au apărut articole care susțin că în spatele epidemiei de coronavirus se află evreii sau statul Israel. Multe conspirații sau articole antisemite apar și pe două dintre site-urile închise de Guvernul României pentru răspândirea de fake news: justițiarul.ro sau creștinortodox.ro.

Totodată, „caracterul antisemit este dat cu precădere de context. De multe ori postarea unor link-uri cu informaţii oneste despre comunitatea evreiască sau membrii acesteia stârnesc comentarii licenţioase sau explicit antisemite.

Multe dintre articolele antisemite identificate pe site-uri ajung să fie distribuite pe Facebook. Instrumentele de raportare şi maniera de analiză a raportărilor dezvoltate de către Facebook se dovedesc inadecvate acestui tip de postare indirectă. Atacurile la adresa lui George Soros şi acuza apartenenţei la sorosism cuprinde în marea majoritate a situaţiilor şi o componentă antisemită”, se arată în raportul Institutului.

Cel mai recent scandal din spațiul public este dinainte de Paștele ortodox, când actorii Teatrului Național din Iași s-au filmat recitând din poeți legionari. Ministerul Culturii a spus, atunci, că a trimis „recomandări ferme” conducerii Teatrului Național din Iași pentru a „elimina orice conținut care ar putea avea conotații antisemite”, însă că „fiecare instituție de cultură din subordinea Ministerului Culturii își gestionează activitatea și conținutul de pe paginile de social media în regim propriu”.  

Citește și: Scandal. Pe scena Teatrului Național din Iași se recită din poeți legionari UPDATE

Institutul Wiesel amintește și despre declarațiile antisemite pe care viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, le-a făcut pentru revista Newsweek România, în contextul discuțiilor despre Muzeul Holocaustului. Atunci, viceprimarul spunea senin că vrea să ridice un bust al mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război.

Citește aici: AUDIO Acuzat că e antisemit, viceprimarul Capitalei vrea un bust al mareșalului Antonescu 

Nici campania electorală pentru prezidențiale nu a fost lipsită de declarații antisemite – ținta atacurilor PSD a fost președintele Klaus Iohannis, care a fost prezentat drept „continuator al politicilor naziste”. Olguța Vasilescu, șefa campaniei Vioricăi Dăncilă, a declarat, între altele, că „domnul Klaus, cred, deja se şi vede şef de lagăr de concentrare şi toţi PSD-iştii băgaţi acolo, la reeducare”.

Miercuri, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis că declarația Olguței Vasilescu se încadrează în limitele libertății de exprimare.

Citește despre declarațiile pesediștilor care l-au asociat pe Klaus Iohannis cu nazismul în campania electorală aici:  Nou derapaj al lui Șerban Nicolae, care îl asociază pe Iohannis cu Hitler. Lista manipulărilor PSD

Raportul Institutului „Elie Wiesel” amintește și despre actele de vandalism din cimitirul evreiesc din Huși, menționând că „felul în care autorităţile cercetează astfel de situaţii nu contribuie la sentimentul de siguranţă de care are nevoie comunitatea evreiască”. Astfel, Poliția a indicat ca autori ai vandalismului trei adolescenți și a dat vina și pe natură – o parte din morminte au fost distruse de arbori care au căzut peste ele. 

Citește și: Autorii vandalizării mormintelor evreiești din Huși, prinși după o lună 

Nu lipsesc din raport nici mențiunile despre încercarea de reabilitare a unor criminali de război. 

„Anchetele penale, în care sunt reclamate fapte precum salutul nazist, negarea Holocaustului, comercializarea de articole cu simboluri legionare şi naziste dureză în mod nejustificat ani de zile şi transmit aceeaşi lipsă de interes pentru respectarea şi aplicarea legii.

Astfel, se constată de multe ori că pregătirea, atitudinile şi interpretările celor însărcinaţi să cerceteze şi să decidă asupra încălcărilor legislaţiei care protejează memoria victimelor au drept efect tocmai lezarea victimelor şi încurajarea demersurilor de reabilitare a criminalilor”, notează raportul. 

În acest sens, Institutul dă exemplu decizia Tribunalului Vrancea din 2019, care a dispus rejudecarea unei spețe în care Judecătoria Panciu arăta că Gheorghe Alexianu, guvernatorul Transnistriei, ar fi fost condamnat politic.

Guvernatorul Transnistriei, Gheorghe Alexianu, este considerat responsabil pentru masacrul de la Odessa, din 1941, când au fost spînzurați, împușcați și arși de vii circa 25.000 de evrei, ca represalii la aruncarea în aer a Comandamentului Armatei Române. Comandamentul fusese stabilit în fostul sediu al NKDV, minat de ruși înainte de retragerea din Transnistria. Alexianu a fost executat ca criminal de război. 

Citește mai multe despre Holocaustul românesc aici: DOCUMENTE Aritmetica răului. Holocaustul românesc - masacrarea a aproape 400.000 de suflete

Tot în 2019, Curtea de Apel București a dat o hotărâre definitivă prin care a respins cererea de constatare a caracterului politic al condamnării lui Mircea Vulcănescu, subsecretar de stat în guvernul Antonescu.

Institutul mai reține și că „lentoarea cu care autorităţile reacţionează şi maniera deficitară de a instrumentaliza astfel de cazuri îi încurajează pe cei care au aderat la valori extremiste şi au în agendă reactualizarea ideologiilor radicale de dreapta”, în condițiile în care, conform unei statistici a Ministerului Public privind infracţiunile prevăzute de OUG 31/2002 la nivelul întregii ţări, în anul 2018, parchetele au avut de soluţionat un număr de 42 de cauze. Doar opt dintre ele au fost soluţionate (cinci prin clasare şi doar un caz prin rechizitoriu de trimitere în judecată).

Potrivit unui sondaj de opinie făcut la finele lui 2019, evreii înregistraseră un grad de acceptare mai bun în România decât ungurii sau romii. Cu toate acestea, 5% dintre români considerau că evreii „nu ar trebui să vină în România”, 11% considerau că evreii au mai multe drepturi decât populația majoritară, iar 32 la sută spuneau că evreii ar trebui „să se ducă să trăiască în țara lor”.

Citește și: Holocaustul: Doar 50% dintre români îl văd pe Antonescu responsabil pentru omorârea evreilor

Raportul integral al Institutului pentru Studierea Holocaustului este disponibil AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te