Holocaustul: Doar 50% dintre români îl văd pe Antonescu responsabil pentru omorârea evreilor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.12.2019 - 17:57
Masacrarea evreilor a atins apogeul la Iași. Sursa foto: USHMM/SRI/CNSAS via Institutul Elie Wiesel
Masacrarea evreilor a atins apogeul la Iași. Sursa foto: USHMM/SRI/CNSAS via Institutul Elie Wiesel

Unul din trei români știe că Holocaustul a avut loc și în România. Cu toate acestea, puțin peste 50% cred că mareșalul Ion Antonescu, aflat în fruntea statului în timpul deportărilor și pogromurilor, este și responsabil de Holocaust, arată un sondaj al Institutului Wiesel.

SHARE

71% dintre români localizează Holocaustul în Germania, iar naziștii sunt considerați principalii vinovați și pentru Holocaustul românesc (71%), iar Guvernul Antonescu este considerat responsabil pentru atrocitățile petrecute cu evreii români doar de 17% dintre români, mai arată cercetarea publicată de Institutul pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. 

Sursă: Sondajul Institutului Elie Wiesel 

Românii asociază Holocaustul mai ales cu deportarea romilor în Transnistria - în proporție de 41%. Doar 43% dintre românii care știu că a fost Holocaust în teritoriile românești mai știu și că evreii au fost deportați în lagăre controlate de Germania nazistă ( în scădere față de 2017 - 73%) și în Transnistria (35% în 2019, în scădere față de 2017 – 38%).

Românii cred că responsabili pentru declanșarea și susținerea Holocaustului sunt: mareșalul Ion Antonescu – 53%, Mișcarea Legionară – 58%, guvernele României dintre 1940 și 1944 – 51% și presa și literatura antisemită – 49%.

O treime dintre români știe că în România există o zi națională de comemorare a Holocaustului (9 octombrie). Gradul de cunoaștere al acestei zile este semnificativ mai mare în 2019, probabil pentru că perioada de culegere a datelor a fost mai aproape de data în care se comemorează această zi, au explicat cercetătorii. 

58% dintre români consideră că, pentru evrei, Holocaustul din România este un prilej de comemorare a unor victime nevinovate. Dar 19% cred că evreii se folosesc de Holocaust ca să șantajeze România, 18% ca să denigreze România, 29% ca să dobândească proprietăți, 28% ca să câștige bani.

În ceea ce privește imaginea lui Ion Antonescu, 50% dintre români cred că mareșalul a întregit România mare, iar 46% cred că ar trebui reabilitat.

Sursa: Sondajul Institutului Elie Wisel 

 

Cercetarea a mai arătat că românii au o imagine neclară despre Mișcarea Legionară: o treime nu-și poate exprima nici un punct de vedere. Dintre cei care au o părere despre legionari, 57% consideră că Mișcarea este responsabilă pentru omorârea unor lideri politici români, 52% că legionarii au fost anticomuniști, dar 41% că a fost o mișcare teroristă. Pe de altă parte, 46% dintre români cred că legionarii sunt responsabili pentru omorârea evreilor.

La sondaj au participat 1.000 de respondenți, iar marja de eroare este de ±3%. Metolodologia de culegere a datelor: interviuri față în față. 

Citește și: DOCUMENTE Aritmetica răului. Holocaustul românesc - masacrarea a aproape 400.000 de suflete

Între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni au fost omorâți pe teritoriile românești și cele aflate sub administrație românească, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dintre care: 

- cel puțin 15.000 de evrei din Regat au fost omorâți în pogromuri și în urma măsurilor antievreiești

- între 45.000 și 60.000 de evrei din Basarabia și Bucovina au fost omorâți de trupele române și germane în 1941

- între 105.000 și 120.000 de evrei români au murit ca urmare a deportărilor în Transnistria

- între 115.000 și 180.000 de evrei transnistreni au fost omorâți – cei mai mulți la Odessa (circa 40.000 doar aici - arși de vii, spânzurați și împușcați), Golta și Berezovka. 

Alți peste 130.000 de evrei din Transilvania de Nord, ocupată de Ungaria, în urma Dictatului de la Viena, au fost deportați la Auschwitz și omorâți (90% din populația evreiască), arată Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, din 2004. 

Citiți cercetarea AICI

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te