Singurul centru de urgență pentru victimele violenței din București se închide de la 1 mai

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 19.04.2019 - 15:02
Gabriela Firea s-a fotografiat cu prima mamă care a născut un copil după ce a fost beneficiara unui tratament de fertilizare in vitro, sponsorizat de Primăria Capitalei, în valoare de 3.500 de euro. Sursa foto: Facebook Gabriela Firea

Singurul centrul în regim de urgență pentru victimele violenței domestice, care este deschis nonstop, se va închide începând cu 1 mai, după ce Primăria Capitalei a decis să oprească finanțarea, încă de la sfârșitul lunii februarie.

SHARE

Asociația Anais, care s-a ocupat de administrarea centrului de urgență Invicta, împreună cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), a făcut anunțul pe contul de Facebook. 

Casa Invicta a fost un centru pilot înființat în august 2017, în cadrul unui parteneriat public-privat tripartit, între  ANAIS, ca furnizor de servicii, ANES, ca instituție care a pus la dispoziție spațiul necesar și utilitățile necesare funcționării și Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, care a asigurat finanțarea. Ultima finanțare, pentru șase luni, a fost de 755.476 de lei. 

„În prezent, Casa Invicta a rămas fără o finanțare durabilă și sustenabilă astfel că, începând cu 1 mai 2019, activitatea centrului va înceta, singurul centru de găzduire pentru victimele violenței domestice cu program de funcționare 24h/24h. Primăria Municipiului București nu va mai acorda finanțare pentru continuare activității, astfel că, în lipsa unei finanțări sigure, pentru o perioadă de timp, centrul nu mai poate continua activitatea. Le mulțumim celor 64 de ONG-uri si grupuri civice care au semnat scrisoarea de susținere adresată consilierilor generali ai Municipiului București. Încurajăm în continuare persoanele care se confruntă cu situații de violență să apeleze la serviciile specializate existente”, a anunțat asociația. 

Newsweek România a scris, încă de la începutul lunii martie, despre cum primărița Gabriela Firea a propus mai întâi ca victimele violenței din București să primească bani pentru chirie, în loc să fie cazate într-un centru, apoi cum a precizat că nu mai are bani pentru finanțarea centrului Invicta și, în cele din urmă, că Primăria București are propriile adăposturi pentru victimele violenței domestice. Totuși, PMB nu a răspuns solicitării Newsweek România de a preciza care sunt aceste adăposturi. 

Citiți mai multe aici: Cum le lasă Gabriela Firea pe femeile abuzate fără singurul centru în regim de urgență din București

Inutil: Firea vrea să plătească chiria femeilor abuzate, deși legea îi scoate pe agresori din casă

În curs de actualizare 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te