Propagandiștii Kremlinului cer ca bătrânii să nu mai primească pensie: „Dacă nu ai copii, vei muri”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.05.2025 - 10:09
Propagandiștii Kremlinului cer ca bătrânii să nu mai primească pensie: „Dacă nu ai copii, vei muri” - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Propagandiștii Kremlinului cer ca bătrânii să nu mai primească pensie: „Dacă nu ai copii, vei muri” - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Criza demografică și ideologică din Rusia atinge un nou nivel, după ce propagandiștii Kremlinului au cerut public ca cetățenii care aleg să nu aibă copii să nu mai beneficieze de pensii. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Soloviev Live”.

SHARE

Rusia, în criză totală. Propagandiștii Kremlinului cer ca bătrânii fără copii să nu mai primească pensie. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Soloviev Live” de către jurnalistul și ideologul conservator, Serghei Mardan.

Propagandiștii Kremlinului cer ca bătrânii să nu mai primească pensie: „Dacă nu ai copii, vei muri”

„Singurul lucru pe care îl tot repet la emisiunea «Soloviev Live» este: să anulăm pensiile. Dacă ai născut copii și i-ai crescut, vei avea ce mânca la bătrânețe. Dacă nu, vei muri”, a declarat Mardan, într-un discurs preluat de publicația independentă Verstka.

Propunerea a stârnit un val de indignare în rândul societății civile, mai ales că vine într-un context economic dificil, în care inflația și sancțiunile internaționale afectează profund nivelul de trai din Rusia.

Citește și: Ministrul Muncii anunță bani mai mulți la pensie în fiecare an până în 2030. Cine sunt norocoșii?

Vânătoare ideologică împotriva celor fără copii

Declarațiile lui Mardan reflectă o tendință tot mai accentuată în retorica oficială rusă: promovarea cu agresivitate a „valorilor tradiționale” și demonizarea celor care aleg un alt stil de viață. Stilul „childfree” – alegerea voluntară de a nu avea copii – este ținta unor atacuri repetate din partea regimului.

Din decembrie 2024, Rusia a interzis oficial promovarea acestui mod de viață. Conform noii legislații, „propaganda childfree” este sancționată cu amenzi uriașe: până la 400.000 de ruble pentru persoane fizice și 5 milioane pentru organizații.

Sunt penalizate inclusiv postările de tip meme de pe rețelele sociale, în care se ironizează ideea de a avea copii.

Citește și: VIDEO Moscova, sub teroare. Peste 100 de drone ucrainene au atacat simultan Capitala Rusiei

Taxe pentru cei fără copii 

În încercarea de a impulsiona natalitatea, Duma de Stat a propus anterior reintroducerea unei taxe pe lipsa de copii – o măsură aplicată în perioada sovietică.

Proiectul prevedea o suprataxare de 3% din impozitul pe venit și 5% din taxa pe moștenire pentru cetățenii fără copii.

Deși inițiativa a fost amânată, autoritățile au anunțat o altă măsură: începând cu anul 2026, părinții cu doi sau mai mulți copii vor beneficia de o alocație fiscală specială.

Rusia încearcă astfel să compenseze declinul demografic accelerat prin politici pronataliste, în timp ce condamnă influențele occidentale, pe care le consideră „dăunătoare” pentru societate.

Reamintim că de la începutul războiului din Ucraina - aproape 1.000.000 de ruși au fost uciși sau grav răniți pe frontul din Ucraina.

Numai în ultima zi, cel puțin 1.050 de ruși au fost eliminați în luptele din Ucraina, potrivit agenției de presă ucraineană, Ukrinform.

Contrast puternic cu politicile din UE

Spre deosebire de Rusia, majoritatea țărilor din Uniunea Europeană oferă stimulente financiare, reduceri de taxe și beneficii sociale familiilor numeroase, fără a penaliza însă pe cei care aleg să nu aibă copii.

În timp ce Moscova folosește coercitiv legislația pentru a impune un model de viață, Occidentul mizează pe libertatea de alegere și pe sprijinul voluntar pentru creșterea natalității.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te