Cheltuielile cu pensiile din sistemul public continuă să crească și urmează să atingă în 2025 un nivel de 9,84% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit proiecțiilor oficiale realizate de Casa Națională de Pensii Publice, în colaborare cu experți ai Băncii Mondiale și ai Ministerului Muncii.
Aceste cifre s-ar reflecta în pensiile pe care le primesc 5.000.000 de români conform nivelului de contribuție pe care l-au avut în perioada de activitate.
Ministrul Muncii anunță bani mai mulți la pensie în fiecare an până în 2030. Cine sunt norocoșii?
Încă de la introducerea noii legi a pensiilor s-a dorit indexarea pensiilor la rata inflației în fiecare an. Doar în 2025, România nu și-a permis o astfel de creștere din cauza deficitului bugetar, însă în următorii ani, sistemul public de pensii va fi complet reformat.
Citește și: Împrumuturi de 40.000.000.000 lei pentru plata pensiilor. Ministrul muncii zice când vor fi indexate
Evoluția prognozată pentru următorii ani arată o tendință clară de creștere:
-
2026 – 10,22% din PIB
-
2027 – 10,41%
-
2028 – 10,58%
-
2029 – 10,92%
-
2030 – 11,19%
Aceste cifre confirmă necesitatea eliminării plafonului impus anterior prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care limita cheltuielile cu pensiile la 9,4% din PIB. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a reacționat pe marginea acestui subiect, subliniind că decizia de eliminare a plafonului a fost una crucială.
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensie mai mare
„Acum înțelegeți de ce am insistat atât de mult pe lângă Comisia Europeană, când am fost ministru al Muncii, pentru eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pus pentru pensii, în PNRR, de o guvernare anterioară?! Și bine că am reușit, și asta pentru părinții și bunicii noștri!”, a declarat oficialul.
Totodată, acesta a transmis un mesaj ferm celor care critică nivelul cheltuielilor cu pensiile:
„Celor cărora li se va părea mult, vă spun doar atât: media europeană este de 13% din PIB pentru pensii! Și încetați să mai blamați seniorii României, încercați să nu mai învrăjbiți tinerii cu părinții și bunicii lor!”
Citește și: Cine va avea o pensie specială record de 100.000 lei? Este echivalentul a 80 de pensii contributive
Creșterea procentului din PIB alocat pensiilor este o temă de interes major în contextul reformei sistemului public de pensii, al îmbătrânirii populației și al presiunii crescânde asupra bugetului de stat. Rămâne de văzut cum va fi susținut acest efort financiar și ce impact va avea asupra celorlalte cheltuieli publice.
Nicușor Dan, președintele României, a spus la o emisiune de televiziune că „nu se pune problema ca vreo pensie să scadă dacă eu ajung președinte. Imediat după ce vom reuși să reducem acest deficit enorm, care este de 9%, putem vorbi de indexarea pensiilor”.
Citește și: Pensionarii cu pensie mică vor plăti facturi de 2 ori mai mari. Când se dau banii pe cardul energie?
„Ce pot eu să promit este că nu se pune problema ca vreo pensie să scadă în România. (…) Degeaba mărim noi pensiile cu 2%, 3%, 5% dacă euro devine 6 lei. Pentru că în momentul acela toată lumea va pierde. Deci noi trebuie, primul lucru, pentru prosperitatea românilor și în special a pensionarilor, noi trebuie să stabilizăm economia în țara asta, să stabilizăm prețurile, să stabilizăm cursul leului”, a declarat Dan la România TV.