Acuzație: PSD mimează că este pro-gay ca să scape de excluderea din PES. Explicațiile CNCD

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 27.06.2019 - 12:14

O deputată PSD a depus, marți, la Senat, un proiect de lege privind reglementarea parteneriatului civil, în condițiile în care, joi, Partidul Socialiștilor Europeni discută excluderea PSD din structurile de coordonare ale PES.

SHARE

UPDATE: Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a criticat inițiativa PSD, explicând că proiectul este „foarte slab” și că „nu de proiecte de lege ducem lipsă, ci de voință politică în a reglementa parteneriatul civil”. 

„Este un proiect de lege foarte slab, incoerent, cu elemente de neconstituționalitate, care nu oferă o recunoaștere și protecție juridică a cuplurilor care trăiesc împreună fără a fi căsătorite. Proiectul introduce incertitudini juridice, nu oferă siguranță juridică. Nu de proiecte de lege ducem lipsă, ci de voință politică în a reglementa parteneriatul civil, atât pentru cuplurile heterosexuale, cât și pentru cuplurile de același sex”, a explicat, pentru Newsweek România, juristul Asztalos Csaba, care a fost unul dintre cei care au lucrat la propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, susținută de toate partidele politice și care este blocată în Parlament de anul trecut. 

---

Propunerea legislativă depusă de deputata Adriana Tușă și-a atras criticile comunității LGBT, care consideră că este „degradantă” pentru cei care trăiesc în uniuni consensuale neînregistrate, „întrucât nu le recunoaște statutul și nu le oferă posibilitatea de a se înregistra sub nicio formă în faţa statului român. În schimb, trimite cuplul la notar de multiple ori, pe banii proprii, pentru tot felul de convenţii private care nu vor rezista dacă sunt atacate în instanță de rude sau creditori, protejaţi de Codul civil”, a acuzat Asociația Accept, care apără drepturile persoanelor LGBT. 

Mai mult, PSD a îngropat până acum legea parteneriatului civil, depusă de aleși de la toate grupurile parlamentare și un singur ales de la PSD, Petre Florin Manole, imediat după ce Referendumul pentru familie a fost invalidat și CCR a recunoscut dreptul la viață privată al persoanelor de același sex, după ce s-a pronunțat în cazul Coman-Hamilton.

Citește și: PSD îngroapă legea parteneriatului civil. Șerban Nicolae: Nu răspunde nici unei nevoi sociale 

În luna aprilie, președintele PES, Serghei Stanishev, a anunțat că relațiile cu PSD sunt înghețate, după exprimarea îngrijorărilor privind respectarea statului de drept din România. Fostul ministru Victor Negrescu, însărcinat de Liviu Dragnea să se ocupe inițial de legea parteneriatului civil, a declarat că, joi, socialiștii europeni decid dacă relațiile cu PSD vor fi „dezghețate”.

Cuplurile care nu vor să se căsătorească ar trebui să facă vizite la notar pentru orice 

Proiectul Adrianei Tușa vrea să reglementeze orice raport între două persoane aflate în uniune consensuală prin vizite la notar. 

Redăm câteva dintre propunerile aflate în inițiativa legislativă: 

- Persoanele aflate în uniune consensuală se bucură de libertatea de a încheia orice act sau contract civil.

- Persoanele aflate în uniune consensuală pot încheia între ele convenții, în formă autentică, prin care să prevadă aplicarea în raporturile dintre ei, în mod corespunzător, a regimului comunității legale, a regimului separației de bunuri sau a regimului comunității convenționale, reglementatate în Codul Civil cu privire la soți.

- Persoanele aflate în uniune consensuală pot exercita, cu privire la partenerul lor, prerogativele cunoscute reprezentantului legal al pacientului și rudelor acestuia (...) dovada de a exercita aceste prerogative va fi făcută printr-o împuternicire autentificată de notar. 

„De exemplu, ca să-ti poţi vizita partenerul de viaţă la terapie intensivă trebuie să fi trecut mai întâi pe la notar, când acesta era sănătos. O femeie care a adus banii acasă şi a contribuit la o gospodărie comună, în caz de violenţă din partea partenerului de viaţă rămâne să plătească singură creditul luat deoarece datoriile contractate de parteneri sunt personale, dar bunurile sunt comune. Cei care nu au avut posibilitatea să meargă la notar să lase testament vor rămâne, ca şi până acum, fără nicio posibilitate legală de a lăsa o parte din avere partenerului cu care au trăit o viaţă”, a explicat Asociația Accept, într-un punct de vedere trimis redacției.

Citește și: Raportul european FRA: România, eșec în respectarea drepturilor omului

De altfel, avocata de drepturile omului Iustina Ionescu, care a reprezentat în instanță cuplul româno-american format din Adrian Coman și Clai Hamilton, pentru care CCR a recunoscut viața de familie, în baza căsătoriei încheiate în Olanda, a explicat că proiectul de lege al PSD nu respectă recomandările Curții Europene de Drepturile Omului. 

„CEDO a decis în cazul Italiei (Oliari, 2015) că astfel de înţelegeri private date în faţa notarului nu reprezintă o formă de recunoaştere legală a familiilor gay”, a explicat avocata. 

Accept acuză PSD de oportunism 

Și directoarea Asociației Accept, Teodora Roseti, a acuzat că proiectul PSD este oportunist: „PSD dorește să se prezinte în fața Partidului Socialiștilor Europeni cu un aparent plan pentru protecția familiei gay fără însă a recunoaște familia de același sex.  Propunerea legislativă depusă acum doua zile de deputata PSD nu stabilește un regim juridic clar, nu asigură o formă reală de protecție și recunoaștere a familiei gay, și nu asigură certitudine și siguranță juridică pentru persoanele LGBTI. Este doar o confirmare suplimentară că legiuitorul roman vede familia gay ca fiind una inferioară, formată din cetățeni de mâna a doua.  Asociația ACCEPT nu susține acest proiect de lege și se va lupta în instanțele de judecată din România, dar și la CEDO, pentru recunoașterea fiecărei familii din comunitate”. 

Amintim că legea parteneriatului civil, susținută de aleși din toate partidele și un singur deputat PSD, Petre Florin Manole, a fost depusă în Parlament în octombrie 2018, la scurt timp după invalidarea referendumului pentru familie, care urmărea să interzică prin Constituție căsătoriile între persoanele de același sex și după ce Curtea Constituțională a recunoscut viața de familie în cazul cuplurilor de același sex. Proiectul a primit vot negativ în Senat și acum se află în dezbatere în comisii, la Camera Deputaților. 

Legea parteneriatului civil, care se bazează pe un proiect al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și al Asociației Accept, se adresează atât persoanelor heterosexuale care nu vor să se căsătorească, cât și persoanelor de același sex, care vor putea avea protecție din partea legii. Legea va conține elemente care se referă la accesul la servicii, regimul impozitelor și taxelor, accesul la sănătate, moștenirea, bunurile comune. În lege, va fi specificat că familiile formate din persoane de același sex nu vor putea adopta copii. Parteneriatul civil ar urma să se încheie la notar (proiectul depus de parlamentari din toate partidele) sau la starea civilă (proiect ALDE).  Parteneriatul va putea fi întrerupt printr-o notificare la notar, iar împărțirea bunurilor va fi făcută de comun acord și, dacă nu există înțelegere, partenerii vor rezolva situația prin proces. 

Acum mai bine de o săptămână, șapte cupluri de același sex au dat în judecată România la CEDO, pentru că nu adoptă o lege care să protejeze și viața de familie a persoanelor de același sex. 

Citește și: VIDEO Șapte cupluri de același sex au dat România în judecată la CEDO

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te