Pensiile militare au șanse zero să fie indexate. Angajații refuză pensionarea: Pensia e prea mică

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 02.02.2025 - 13:54
Pensie militare au șanse zero să fie indexate. Angajații refuză pensionarea: Pensia e prea mică Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensie militare au șanse zero să fie indexate. Angajații refuză pensionarea: Pensia e prea mică Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pensie militare au șanse zero să fie indexate. Angajații refuză pensionarea deoarece pensia e prea mică și preferă să rămână în activitate.

SHARE

Indexarea pensiilor militare rămâne în continuare un subiect sensibil deoarece această categorie de pensionari nu au mai primit niciun leu în plus de anul trecut. Au existat și dispute politice pe marginea acestui subiect deoarece creșterea a 22.000 de pensii ar duce la o presiune și mai mare pe buget.

Guvernul a vrut să le crească pensiile celor care au lucrat în poliție, jandarmerie, pompier sau în armată dar Avocatul Poporului a contestat la CCR decizia deoarece ar fi nelegala.

Pe data de 4 februarie, forul superior va decide dacă pensiile militare vor crește sau nu și dacă legea e constituțională. Ordonanța a fost dată toamna trecută pentru a crește pensiile militare și ale rezerviștilor.

Pensiile militare au șanse zero să fie indexate. Angajații refuză pensionarea: Pensia e prea mică

 „Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 (pentru pensiile de serviciu - n.r.) şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, (...) astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi", prevede actul normativ adoptat.

Citește și: Pensie crescută cu sume între 100 și 400 lei, din februarie. Ce acte trebuie să depună pensionarii?

Citește și: Cât va fi pensia dacă ai avut 4.000 lei salariu și ai muncit între 30 și 40 ani? Cum se calculează?

Avocatul Poporului a atacat creșterea pensiilor militare la CCR, susținând că nu există surse de finanțare. CCR a amânat de 2 ori să se pronunțe.

Dacă CCR declară neconstituțional documentul de mai sus, guvernul a pregătit o nouă Ordonanță prin care va crește pensiile militare.

Președintele Sindicatului National al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI a explicat pentru Newsweek cum foștii angajații nu au primit niciun ban în plus la pensie. 

Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Acesta spune că personalul care lucrează în acest sistem are foarte multe restricții prin natura meseriei, pensia fiind un gest de apreciere față de munca depusă zeci de ani în folosul cetățeanului.

„Pensionarii militari sunt net defavorizați față de ceilalți din sistemul public de pensii pentru că nu trebuie să uităm că prin Legea 360, toată lumea a beneficiat de recalculare pe baza punctelor de stabilitate, care în sistemul militar nu există.

De exemplu, eu îndeplinesc condițiile de aproape doi ani de zile, am rămas în sistem, eu nu primesc nimic în plus pentru faptul că am rămas în sistem, așa cum un polițist militar nu primește în plus dacă stă în sistem până la 30-35 de ani vechime.

Pensiile militare au fos și sărite câteodată sau au fost indexate diferențiat, în funcție de cuantumul acestora. Să nu uităm că pe timpul carierei unui polițist, acesta este considerat incompatibil cu orice altă funcție publică sau privată, Agenția Națională de Integritate este foarte atentă pe acest capitol și nu își poate rotunji în mod legal veniturile”, a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Au primit 0 lei la Mare Recalculare

Abia acum un an de zile pensiile militarilor au crescut odată cu indexarea însă la recalculare nu au primit niciun ban deoarece sistemul de pensii este diferit față de cel public.

Au fost depuse nenumărate memorii și adrese către Guvern pentru ca foștii militari să primească aceleași drepturi ca pensionarii care au muncit în alte domenii de activitate. 

Citește și: Sprijin la pensie. Cum obțin pensionarii o reducere de 50% la biletul de tratament? Unde pot merge?

Dacă pentru unii seniori, marea recalculare a însemnat mii de lei în plus la pensie, pensionarii militari nu au primit niciun punctaj în plus.

„De aceea, pensia vine și ca o compensare din acest punct de vedere, de aceea pensia trebuie să rămână așa cum este prevăzută în lege. În toate țările NATO au acest tip de calcul, de cuantum tocmai că sunt conștienți de faptul că interdicțiile și incompatibilitățile nu îmi permit să îmi rotunjesc veniturile.

După o carieră întreagă trebuie să vină cu o compensare. Așteptăm această indexare să se producă pentru că este clar că Guvernul a mințit în anul 2024 spunând că sunt bani.

Citește și: Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT

Dacă nu uităm, domnul premier ne făcea măgari pe cei care întrebau dacă sunt bani sau nu pentru indexare. Indexarea ar trebui să se producă pentru că este într-o lege organică 223 din Legea 360 și nu poate fi înfrânată printr-o Ordonanță de Urgență”, a mai spus sindicalistul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te