Ce spune ministrul Muncii despre interzicerea cumulării pensiei cu salariul

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.12.2019 - 08:32
Facebook Violeta Alexandru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat, pe contul său de Facebook, că se va ține cont de situația celor cu pensii mici, în elaborarea proiectului de lege privind interzicerea cumulării pensiei cu salariul la stat.

SHARE

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, vine cu precizări legate de proiectul de lege privind , spunând că se va ține cont de situația celor cu pensii mici și că măsura va respecta deciziile Curții Constituționale.

Violeta Alexandru a scris, duminică, pe Facebook, că ”nu este corect ceea ce se întâmplă acum” legat de cumularea pensiei cu salariul din sistemul public.

„Eu am 44 de ani. Cum ar fi să auziți de mine că mă pensionez anul viitor? După care imediat revin la o instituție publică ca să mă angajeze? Pe un loc pe care ar fi candidat și un tânăr absolvent, de exemplu. Salariile din sistemul public sunt astăzi deosebit de atractive, pe lângă siguranța locului de muncă”, a scris ministrul Muncii subliniind că trebuie să „avem curajul să recunoaștem că nu este corect ce se întâmplă acum”.

Ministrul a mai arătat că sistemul de pensii este gândit peste tot în lume pentru a-i ajuta pe cei care nu mai pot lucra și „statul trebuie să îi respecte și să aibă grijă de ei”.

”Lucrez la un proiect de lege pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public. Celor vizați, celor apți de muncă, nu le interzice nimeni dreptul la muncă. Li se cere să opteze între salariu la stat și pensie. Sau, după pensionare, dacă sunt apți de muncă, pot completa veniturile în privat”, a explicat Violeta Alexandru, care a subliniat că pe legislația actuală cei la limita vârstei de pensionare își pot prelungi activitatea.

Cu toate acestea, Alexandru precizează că proiectul va ține cont de situația celor cu pensii mici.

„Propunerea va ține cont de situația celor cu pensii mici, chiar sub salariul minim brut. Problema trebuie pusă în mod transparent și corect. Să nu sufere cei cu venituri mici. O asemenea măsură respectă deciziile Curții Constituționale, care a cerut să nu se afecteze drepturi, cum ar fi dreptul de a fi ales, indiferent de vârstă. Nu mă pensionez! Lucrez. La fel ca voi”, a încheiat ministrul Muncii.

În decembrie 2008, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență, prin care persoanelor care aveau pensii peste plafonul de 1.500 de lei le era interzisă cumularea cu salariul de la stat. Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului. CCR a decis în 2009 că OUG este neconstituțională, motivând că afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituție.

Informația privind existența unui proiect prin care să fie interzisă cumularea pensiei cu salariul la stat a apărut la Mediafax, care a citat surse guvernamentale, și a fost confirmată ulterior de ministrul Muncii. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -