Cazul tinerei ținută cu piciorul rupt patru luni: „Lăsați-o așa, că mai are puțin și închide ochii”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 07.12.2021 - 18:22
Tânăra, așa cum a fost găsită de CRJ la vizita inopinată la Zătreni, Vâlcea

O persoană angajată la centrul din Zătreni a povestit, pentru Newsweek România, pomenind cinismul conducerii instituției, cum a ajuns tânăra G. să stea patru luni cu piciorul rupt, fără îngrijiri medicale.

SHARE

Parchetul Vâlcea a deschis o cercetare penală. DGASPC susține că tânăra e bine.

UPDATE miercuri, ora 18.00: Directorul executiv al DGASPC Vâlcea, Nicolae Badea, a reacționat, la o zi distanță după ce Newsweek România a publicat mărturia unei persoane angajate, susținând că relatările despre afirmațiile pe care le-ar fi spus în fața angajaților despre cazul lui G. sunt „minciuni”. 

„Este o mare minciună! Sunt indignat de asemenea afirmații! Cum as putea vreodată să spun așa ceva ca om, dar mai ales că de profesie sunt medic! Resping categoric asemenea minciuni”, ne-a transmis Nicolae Badea, într-un punc de vedere. 

---

O persoană angajată la Centrul de Îngrijire și Asistență Zătreni, Vâlcea, a acceptat, sub protecția anonimatului, să povestească pentru Newsweek România ce a văzut din vară și până în prezent în centrul unde tânăra G., de 33 de ani, nevăzătoare și cu dizabilitate intelectuală, ar fi fost ținută cu o fractură la picior fără să fie dusă la spital. 

Această persoană spune că tânăra s-a ales cu o nouă fractură în luna septembrie, când i s-ar fi scos atela gipsată, cel mai probabil chiar în centru, deși „varianta oficială va fi varianta legală”, dar și că șeful Direcției de Asistență Socială (DGASPC) Vâlcea, medicul Nicolae Badea, ar fi știut despre cazul tinerei chiar din septembrie și le-ar fi spus angajaților centrului, chiar înainte de o ședință, că «Lăsați-o așa, ce să-i mai faceți, că și așa mai are puțin și închide ochii», «Da, dar știți, să nu moară și să avem probleme». «Nu mori de la fractură, mori de durere și de la durere faci infarct și pentru infarct nu vă bagă nimeni in pușcărie». 

Citește și: CRJ: O tânără cu dizabilități din Vâlcea a fost ținută cu piciorul rupt patru luni. Replica DGASPC | Newsweek Romania

De asemenea, această persoană angajată la CIA Zătreni a relatat, duminică, pentru Newsweek România că angajații centrului ar fi primit un mesaj pe Whattsapp în care li s-a spus că dacă luni au liber și vor veni la muncă, vor primi mai multe zile libere, întrucât conducerea centrului știa că luni va veni Corpul de Control să verifice situația, după sesizarea transmisă vineri de Centrul de Resurse Juridice. 

Newsweek România i-a contactat pe șefii CIA Zătreni și DGASPC Vâlcea, fără să primească vreun răspuns până la ora publicării acestui text. 

 

Directoarea adjunctă a DGASPC Vâlcea deja anunță că, din primele cercetări, „nu se confirmă nici o stare de neglijență” 

Pe de altă parte, directoarea adjunctă a DGASPC Vâlcea, Jana Diaconu, a declarat, pentru Newsweek România, că G. „nu a fost operată, este în spital, nu se intervine chirurgicală, este fractură reconsolidată” și că sunt în control la centru reprezentanții Consiliului de Monitorizare și că și DGASPC-ul face propriul control pentru a vedea care este situația: „Până la acest moment, concluziile sunt că nu se confirmă nici o stare de neglijență în ceea ce privește beneficiara. Informațiile eronate nu știu de ce sunt luate în calcul”. 

Jana Diaconu a mai spus că nu este adevărat că tînăra a suferit o intervenție la picior, așa cum presa a relatat în weekend. De asemenea, șefa adjunctă a DGASPC Vâlcea a respins relatările primite de Newsweek România, potrivit cărora piciorul lui G. s-a rupt din nou când angajații centrului ar fi încercat să-i scoată singuri atela lui G.: „Nu este adevărat, ea a fost dusă la spital, la Drăgășani, insotita de o infirmiera din centru. Are și radiografie făcută la spital, la Drăgășani. Noi avem documente”. 

Întrebată de Newsweek România dacă ia în considerare să publice radiografiile cu datele personale ale lui G. anonimizate, pentru a-și susține declarațiile, Jana Diaconu ne-a transmis că „nu pot sa mai iau nimic in considerare, este o ancheta penala in desfasurare, efectuată de organele abilitate și nu avem voie să furnizăm orice alte imagini sau ce considerați dvs.”

Și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANDPD) a trimis Corpul de Control la Vâlcea, a precizat, pentru Newsweek România, șefa instituției, Florica Cherecheș. 

În prezent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Vâlcea cercetează împrejurările în care tânăra de 33 de ani și-a rupt piciorul a doua oară. Newsweek România a cerut mai multe informații de la Parchet și le va publica îndată ce le va primi. 

 

„Când i s-a dat atela jos, piciorul era, de deasupra genunchiului, îndoit la 90 de grade în exterior”

Redăm mai multe fragmente din mărturia persoanei angajate la CIA Zătreni. Newsweek România a eliminat din mărturie orice informații care ar putea duce la identificarea acestei persoane, care ne-a menționat că va fi dată afară dacă va fi prinsă că a vorbit cu presa și că, după intrarea în vigoare a prevederilor privind protecția datelor personale, angajații centrului au fost puși să semneze că nu vor relata, filma, fotografia, înregistra și da mai departe nimic din ce văd și aud în centru. 

 

„Fata asta, pur si simplu, nu se știe cum i s-a rupt piciorul în vară. Cineva, pe 18 iulie, a vazut o poziție a piciorului drept cumva nefirească, fata asta stând permanent la pat, ea doar e împinsă prin răsucire pe marginea patului, se desface pampersul, se scoate, se șterge, se pune pampers curat, i se schimbă cearșaful si e răsucită înapoi pe spate, asta e tot ce se intampla cu ea.

Dar daca atunci cand o răsucești piciorul nu stă într-o pozitie ... nici nu-ți dai seama, nu poți să zici că cineva ar ști când i s-a rupt piciorul, ea nu vorbește, nu țipă, are un murmur, un susur.

A anunțat că are piciorul rupt, a fost dusă la spital, i s-a pus piciorul intr-o atelă gipsată, la inceputul lui septembrie i s-a dat atela jos, unele spun că i s-a dat in centru, altele ca i s-a dat la spital, eu n-am fost atunci, dar varianta oficială va fi cea care este legală.

Când i s-a dat atela jos, piciorul era de deasupra genunchiului indoit la 90 de grade in exteriorul piciorului si de atunci a stat în centru până acum, cand au venit doamnele (de la CRJ, n.r.) și au găsit-o.

Medicul, când i-a pus atela gipsată, a scris acolo că să meargă la control la 3 luni, 6 luni sau la nevoie, dar nimeni n-a considerat ca trebuie dusă la spital. Acum, ne-au spus că nu mai e nici o problemă, că piciorul i s-a vindecat in poziția asta, că (alte persoane angajate, n.r.) n-au avut îndrăzneala să i-l dea la loc, pur si simplu i l-au imobilizat in perne si in pozitia aia a rămas piciorul și așa au găsit-o doamnele (de la CRJ) cand au venit.

Acum e în spital – după ce au insistat doamnele, a fost dusă la spital cu ambulanța, doctorul cand a văzut-o a spus că e caz cronic, învechit și că recomandarea a fost să fie programată la ortopedie pentru intervenție chirurgicală, a venit înapoi in seara aia. Acum, că a ieșit scandal și au început să fie probleme, au programat-o la medicul care a pus-o in atela gipsată atunci si înțeleg că a intervenit”. 

Mai mult, această persoană ne-a relatat că o altă persoană angajată a scris în procesul verbal că G. „are dureri și scâncește noaptea de durere. Și au rupt foaia din caietul de procese-verbale și au pus-o să rescrie”. 

Această persoană angajată în CIA Zătreni a mai povestit reporterului Newsweek România  un episod petrecut în luna septembrie. Din spusele sale, directorul DGASPC Vâlcea ar fi fost informat asupra cazului chiar atunci, înainte de o ședință cu personalul centrului. 

„Toată lumea care avea putere de decizie a fost împotrivă să fie dusă la spital, directorul a venit prin septembrie si a făcut o ședință cu tot personalul, stând înainte de ședință de vorbă prin curte i-au spus de fata asta, numai că el a zis că «lăsați-o așa, ce să-i mai faceți, că și așa mai are puțin și închide ochii», «da, dar știți, să nu moară și să avem probleme». «Nu mori de la fractură, mori de durere și de la durere faci infarct și pentru infarct nu vă bagă nimeni in pușcărie». Dar a zis-o râzând și noi am luat-o atunci ca ... am considerat-o o glumă, surprinzător a fost că lucrurile s-au intamplat exact așa, dar când au venit doamnele de la CRJ, doctorița fost împotrivă incredibil. La noi, dacă vrei să chemi salvarea într-un centru, salvarea nu vine decât dacă medicul confirmă că e nevoie de salvare în centrul respectiv și, dacă medicul e acasă, e in liber, tu înainte să chemi salvarea suni medicul si ii spui: „a căzut X, si-a spart capul”, ii trimiti poze, vede și apoi confirmă la salvare să vină”. 

„Pentru fetița asta, cineva își va pierde serviciul, însă următorul în situația ei va muri”

Persoana din CIA Zătreni a mai povestit că fata mănâncă doar hrană pasată și că, pentru că centrul nu are mixer, i se pasează mâncarea cu lingura. În prezent, G. poate fi ridicată din pat doar cu cearșaful fără să se rupă: „Pentru fetița asta, cineva va plăti, își va pierde serviciul, ei o să-i fie pus piciorul bine, va primi tratament adecvat, dar următorul în situatia ei va muri, daca pentru fiecare caz trebuie să se sacrifice un angajat-doi-trei ca să fie rezolvat, la un moment dat nu vor mai fi angajați dispuși să se sacrifice. Cândva, oamenii astia vor fi judecați cum au fost criminalii din lagărele naziste. 

Dacă o vedeți pe G. vă vine rău, astă-vară trebuia s-o ia doi oameni cu pătura să o scoată în curte, că așa se transportă de la etaj, că n-avem lift, acum un om o ia in cearșaf, nu se rupe cearșaful cu ea, eu n-am văzut om așa de slab să mai trăiască. Am o colegă care se duce la ea și îi zice: „Fetiță, fetița mea, ce păcate ai trage tu de ai fost blestemată să ajungi în centrul ăsta”, o doamnă care mai are puțin pana la pensie. Dar doamna aia, dacă acum ar întreba-o cineva, ar zice că nu știe nimic, că mai are un an până la pensie”. 

Această persoană ne-a mai relatat și că, în weekend, au fost puse în ordine toate documentele din centru, directorul DGASPC avertizându-l pe șeful de centru că urmează un control luni. „Ne-au trimis pe grupul de Whattsapp al angajaților un mesaj în care ni se spune, direcționat de actualul șef de centru, că dl. director (al DGASPC, n.r.) vă roagă ca toata lumea care e liberă în data de luni si vrea sa vină la serviciu luni va fi recompensat cu libere în cursul lunii decembrie”.

„Toată lumea se întreabă de ce nimeni nu constată nimic, dacă noi suntem anunțați de trei zile că vine corpul de control la noi”, a declarat duminică, pentru Newsweek România, această persoană. 

Miza opacității sistemului? Pentru o persoană cu dizabilități instituționalizată, statul plătește circa 6.500 de lei doar pentru cazare și hrană, explică această persoană. „Deci, „pentru conducere, bolnavii sunt niște modalități de a face bani și de a mulge o vacă grasă”. 

Reamintim că, vineri, CRJ a semnalat public că tânăra G., de 33 de ani, a stat din septembrie cu piciorul rupt în centru, fără să primească îngrijiri medicale. La insistențele CRJ, tânăra a fost internată, în cele din urmă, în spital, vineri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te