Legea pensiilor: Câte sute de lei pierzi dacă te pensionezi anticipat? Se știe formula de calcul

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.11.2023 - 16:52
Legea pensiilor: Câte sute de lei pierzi dacă te pensionezi anticipat ? - Foto: Freepik

Prin noua lege a pensiilor vei pierde câteva sute de lei dacă te pensionezi anticipat. Se știe formula de calcul și ea apare în legea pensiilor, care a trecut de Senat.

SHARE

Prin noua lege a pensiilor vei pierde câteva sute de lei dacă te pensionezi anticipat, potrivit Legii pensiilor. 

Se știe formula de calcul și ea apare în legea pensiilor, care a trecut de Senat. Ea va merge la vot în camera Deputaților și apoi va fi promulgată de președintele Iohannis. 

Legea pensiilor: Câte sute de lei pierzi dacă te pensionezi anticipat?

Una dintre întrebările care au suscitat multe reacții pe un grup dedicat pensiilor și pensionarilor, suna așa: „Se mai poate ieși anticipat la pensie după ce noua lege a pensiilor intră în vigoare?”

Au existat multe răspunsuri. Cei mai mulți au știut că se poate ieși anticipat.

Un adminsitrator a precizat că se poate ieși „maximum cu 5 ani înainte de vârsta prevăzută în lege, deci la 60 de ani, dacă aveți o vechime de 35 de ani. Momentan, penalizarea e de 30%, dar în noua lege va fi mai mică”.

Legea pensiilor: Câte sute de lei pierzi dacă te pensionezi anticipat? 

Răspunsul este corect potrivit prevederilor din Legea Pensiilor, consultată de Newsweek. Legea este AICI

Art.58 - (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5, precum și celor care au realizat  stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5

(2) La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020 precum și ale art. 6 alin. (2) și alin. (3) din prezenta lege.

(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.

Formula de calcul după care poți afla câți bani pierzi la pensie :

Art.59 - La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute  la art. 58 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Art. 60 - (1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate precum și adăugarea perioadelor prevăzute la art.58 alin (2).

(2) Beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensie de invaliditate în situația afectarii capacității de muncă. 

Ce conține anexa 5

Pentru a vedea care este stagiul minim de cotizare este indicată Anexa 5. Anexa 5 poate fi găsită la acest LINK

Proiectul noii Legi a pensiilor a fost adoptat, în regim de urgență, în Senat. Legea a fost adoptată cu 85 de voturi ”pentru”, 6 ”împotrivă” și 19 ”abțineri”. 

Citește și: Legea pensiilor, adoptată în Senat. Creșterea medie a pensiilor va fi de 40%. Cine nu va primi nimic

După recalculare, pensiile cresc în medie cu 40%. Pensionarii vor primi banii în plus în ianuarie și, apoi, la recalcularea care se face în septembrie 2024.

Citește și: După recalculare, pensiile cresc şi cu 40%. Când vor primi pensionarii banii în plus

Newsweek a scris că un număr mare de pensionari nu vor primi niciun leu la recalcularea pensiei. Se știe și în care ani s-au născut o parte dintre cei mai ghinioniști pensionari.

Toți pensionarii care, la recalculare, ar fi trebuit să piardă bani la pensie, vor avea creșteri zero. Potrivit calculelor oficiale, existau pensionari care urmau să piardă între 1 și 11% la pensie. În linkul de mai jos vedeți exemple de pensii care NU cresc.

Citește și: Cine sunt pensionarii care nu primesc niciun leu în plus la recalcularea pensiei. Când s-au născut?

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te