Cine sunt pensionarii care nu primesc niciun leu în plus la recalcularea pensiei. Când s-au născut?

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.11.2023 - 12:18
Cine sunt pensionarii care nu primesc niciun leu în plus la recalcularea pensiei - Foto: Pexels

Un număr mare de pensionari nu vor primi niciun leu la recalcularea pensiei. Se știe și anul în care s-au născut o parte dintre ei. Pe de altă parte, există pensionari care vor primi 30% în plus la recalculare.

SHARE

Un număr mare de pensionari nu vor primi niciun leu la recalcularea pensiei. Se știe și în care ani s-au născut o parte dintre cei mai ghinioniști pensionari.

Citește și: Cine sunt românii care vor avea pensii cu 80% mai mari. Ministrul Muncii anunță bonusuri

Newsweek România a atras atenția că mai mulți pensionari vor avea pensii mai mici după recalculare, ceea ce este strigător la cer. Recalcularea pensiilor ar trebui făcută, potrivit ministerului Muncii, pentru a îndrepta inechitățile din sistemul de pensii. 

Citește și: Cum pot obține 1.000 lei în plus la pensie milioane de români? Ce condiție trebuie să îndeplinească?

Cine sunt pensionarii care nu primesc niciun leu în plus la recalcularea pensiei.

Tabelele cu pensionarii care vor avea parte de scăderile ale pensiilor au fost prezentate la un post de televiziune, dar s-a insistat aproape exclusiv pe tabelele care indicau creșterile. 

Citește și: Românii care vor pierde 10% la pensie după recalculare. Se cunoaște anul în care s-au născut

La o lună din momentul în care Newsweek a semnalat că unele pensii scad și cu 10%, iar altele cresc cu 30% la recalculare, un fost reprezentant al Casei de Pensii a venit și a făcut precizări într-o încercare de a repara cât de cât aceste inechități.

Astfel, toți pensionarii care, la recalculare, ar fi trebui să piardă bani la pensie vor avea creșteri zero. Potrivit calculelor oficiale, existau pensionari care urmau să piardă între 1 și 11% la pensie. (vezi cele două tabele de mai jos care sunt cu caracter de exemplu - e posibil ca și alți pensionari să fi pierdut bani la recalcularea pensiilor).

După o lună, de la publicarea tabelelor, pensionarii au aflat că cei care ar trebui să piardă bani la pensie vor rămâne, totuși, cu același nivel al pensiei.

„La femei, creşterile cele mai mari sunt de 11% (faţă de 30% la bărbaţi – n.r.), pentru că, la ele, stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani şi suntem acum la 32 de ani şi patru luni.

Deci, în cazul lor, nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaţilor, şi atunci punctajul mediu, cel pe care îl avem ca element determinant al  pensiei, nu a fost diminuat în acelaşi ritm ca la bărbaţi.

Precizez că, acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu cuantumul pensiei aflat în plată. Nu se va diminua nimic”, a dat asigurări fosta şefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu.

Astfel, potrivit tabelelor de mai sus, vor avea creștere zero (nu vor primi nicio majorare la recalculare) la pensie românii născuți între octombrie 1958 și iunie 1961. Ei au ieșit la pensie la 61 sau 62 de ani.

De asemenea, nu vor primi bani în plus la pensie cei născuți între octombrie 1952 și iulie 1953.

Cum calculezi ce pensie ai după recalculare

Formula de calcul pentru calcularea pensiilor este următoarea: VPR x Numărul total de puncte.

VPR este valoarea punctului de referință care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor. 

Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Ai contribuit 30 de ani, primești 30 de puncte.

Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.

Recalcularea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2024. Pensiile tuturor românilor vor fi indexate de la 1 ianuarie 2024 cu 13.8%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te