Sunt pensionari care vor primi 10 bani la recalculare. Care pensii cresc foarte puțin în septembrie?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 02.08.2024 - 11:48
Există pensionari care vor primi 10 bani la recalculare. Sunt unele pensii care cresc foarte puțin Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Se vorbește tot mai mult despre creșterea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Se pare că momentul este amânat deoarece ar duce la costuri prea mari pentru bugetul de stat.

SHARE

Inițial, Guvernul a spus că modificarea pragului de impozitare se va face de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor. 

Citește și: Care pensionari primesc 15.000 lei pensie pentru care NU au lucrat deloc? Casa de Pensii confirmă

Citește și: Nu a muncit nici 40 de ani și ia peste 7.000 lei pensie la recalculare? Câte puncte bonus a primit?

Citește și: 2.300.000 pensii recalculate, trimise la Poștă. Șeful Casei de Pensii zice când ajung la pensionari

Cel mai probabil pragul de impozitare al pensiei va crește de la cât este în prezent 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Astfel, pensionarii care au, azi, până în 3.000 de lei pensie ar urma să NU mai plătească deloc impozit.

Potrivit datelor de la Casa de Pensii, la 1 ianuarie existau un număr de 460.000 de pensionari care aveau pensia între 2.000 și 2.300 de lei, un număr de 254.000 de pensionari care aveau pensie între 2.300 și 2.500 de lei și un n umăr de 460.000 de pensionar care aveau o pensie între 2.500 și 3.000 lei.

Există pensionari care vor primi 10 bani la recalculare. Sunt unele pensii care cresc foarte puțin

În total, aproape 1.300.000 de pensionari au pensie între 2.000 și 3.000 de lei. Ei ar urma ca de la 1 septembrie să nu mai plătească impozit.

„Păi, ca să putem să luăm în calcul ce spuneți dvs, și e normal și firesc să se întâmple pentru că pensiile în ultima perioadă au avut nenumărate indexări și majorări și e normal să creștem și pragul acesta de impozitare, dar acest lucru trebuie să se concretizeze printr-un act normativ asumat de Guvern.

Citește și: Ministrul Muncii, anunț important pentru pensionari. Cum se impozitează pensia de la 1 septembrie

Când vom avea acest act normativ publicat în Monitorul Oficial, bineînțeles că e obligatoriu și va trebui, într-adevăr, să ținem cont de el”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Pensionarii se tem de creșteri nesemnificative

Există voci care spun că pragul de impozitare a pensiilor nu s-ar modifica anul acesta deoarece ar presupune un efort financiar mult prea mare pentru statul român.

„Eu nu știu să se dea... această arie. 3.000 de lei să fie noul prag. Ce beneficii aduce, acesta a spus: „Păi unul care are 2000 un leu ia 10 bani... normal. Unul care are 3000, 2999, 99 de lei și 90 de bani și toți care au peste 3000, cum zicea Ceaușescu vă mai dau 100 de lei.

Asta e tot. Asta e aritmetica. Ce să fie? Deci nu e un câștig fabulos, dar e normal și necesar să se facă asta și am arătat de mai multă vreme că trebuia să se întâmple asta. Era la un moment dat calculul meu pe aici pe la 2700-2800. Se va transforma, dar nu cred că se va face anul ăsta”, a spus profesorul Anton Hadăr.

Citește și: Ministrul muncii anunță o nouă creștere de pensii imediat după recalculare. Sunt sute de lei pe lună

Citește și: Ministrul Muncii spune cine va avea creșteri uriașe de pensie la recalculare. Contează anii munciți

Cum se aplică impozitul pe pensie din 1 septembrie?

Până în 3.000 lei pensie vei plăti ZERO impozit.

La 4.000 lei pensie, impozitul este de 100 lei, 

La 5.000 lei pensie, impozitul este 200 lei.

„Nu, nu, e vorba de impozit. Practic se ridică impozitul. Calculatorul știe din formula de calcul, în loc de 2.000 se ridică la 3.000 și calculează impozitul la toate care trec de 3.000, și nu la care trec peste 2.000”, a mai spus președintele Casei Naționale de Pensii.

Citește și: Documentul care îți crește pensia cu sute de lei la recalculare. Cum îl completezi? Unde îl depui?

Cu toate acestea, el a mai afirmat faptul că dintr-o pensie minimă nu se poate trăi având în vedere faptul că prețurile au explodat în ultimii ani.

„Chiar și cu creșterea sumelor de impozitare, sumele pe care le plătesc unor oameni sunt mult mai mici decât cele cu care inflația influențează puterea de cumpărare.

În Parlamentul României, ministrul Muncii spune că are bugetată plata pensiilor până în luna octombrie. De când s-a întâmplat acest lucru până astăzi, eu nu am văzut un alt anunț al ministrului care să spună că a identificat o sursă de venit suplimentar față de ceea ce este acum în buget din care să plătească toate pensiile din luna octombrie. 

Eu nu zic că nu vor plăti pensiile însă trebuie să ne spună de unde, cu ce preț vor face aceste împrumuturi. Nu au de unde să plătească”, a spus Radu Miruță, deputat USR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te