Documentul care îți crește pensia cu sute de lei la recalculare. Cum îl completezi? Unde îl depui?

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.05.2024 - 21:14
Documentul care îți crește pensia cu sute de lei la recalculare. Cum îl completezi? Unde îl depui? - Foto: Freepik

Newsweek prezintă documentul care îți crește pensia cu sute de lei la recalculare. Cum îl completezi? Unde îl depui? Este vorba despre documenrul sau adeverința care trebuie completată cu veniturile nepermanente: sporuri, ore suplimentare, ture de noapte, sâmbete muncite.

SHARE

Un număr mare de pensionari trebuie să depună o serie de adeverințe dacă vor să primească o pensie mai mare la recalculare.

Citește și: Ministrul muncii anunță o nouă creștere de pensii imediat după recalculare. Sunt sute de lei pe lună

Citește și: Ministrul Muncii spune cine va avea creșteri uriașe de pensie la recalculare. Contează anii munciți

Citește și: Șocul unui pensionar cu 800 lei pensie, după 32 ani de muncă. Cum se explică? Cât ia la recalculare?

Documentul care îți crește pensia cu sute de lei la recalculare. Cum îl completezi? Unde îl depui?

Aceste adeverințe trebuie depuse pentru calcularea veniturilor nepermanente. Aceste venituri nepermanente sunt primele, sporurile, orele muncite sâmbăta, noaptea sau suplimentar.

Citește și: Casa de Pensii arată DOCUMENTUL așteptat de 5.000.000 pensionari. Spune ce pensie iei la recalculare

Aceste venituri nu au fost luate în considerare la recalcularea pensiei în cazul românilor care s-au pensionat înainte de 2001. Și, implicit, nu au fost considerate nici contribuții la pensie. Astfel, pentru o pensie mărită chiar și cu câteva sute de lei, pensionarii sunt obligați să depună aceste adeverințe personal la Casele de Pensii. Repetăm, doar pensionarii pensionați înainte de 2001.

Pensionarii pot depune aceste adeverințe și după 1 septembrie 2024, până la 1 marite 2025.

Citește și: OFICIAL Ce documente despre recalcularea pensiei primesc pensionarii în iunie? Ce informații conțin?

Pensionarii trebuie să aducă adeverințe de la angajatori. Ele trebuie să ateste că au primit sporuri, prime, au făcut ore suplimentare, în weekend sau pe timp de noapte. În lipsa acestor documente, sporurile sau orele suplimentare nu vor fi luate în calcul la recalcularea pensiei.

Pentru calcularea veniturilor nepermanente până în aprilie 2001, trebuie depuisă cerere scrisă pentru adeverinta de venituri, conform Ordin Nr. 487/2021 din 31 mai 2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public, emis de Ministerul Muncii si Protecției Sociale in Monitorul Oficial nr. 609 din 18 iunie 2021.

DOCUMENTUL care trebuie completat este mai jos

În vederea realizării bazei de date prevăzute la art. 3 lit. b) pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii competente adeverinţe eliberate de către unitatea angajatoare ori de către deţinătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, spune legea.

Cine depune adeverințele?

Până în 1977, CAS s-a plătit pe salariul brut din statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent - de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători.

Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente). În statul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcânduse de către angajator. Pentru aceasta perioada ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri.

Între 1990-2001 s-a revenit la principiul de dinainte de 1977. 

Din anul 2021 nu mai e necesară nicio adeverință.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te