Dovlecel cu brânză, conopidă, brocoli vor primi elevii la școală, în 2024. Cum arată meniul complet?

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.12.2023 - 11:56
Dovlecel cu brânză, conopidă, brocoli vor primi elevii - Foto: Flickr/Marco Verch Professional

Dovlecel cu brânză, conopidă, brocoli vor primi elevii la școală, în 2024. Cum arată meniul complet? Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de HG, pentru instituirea Programului național „Masa sănătoasă” (PNMS).

SHARE

Dovlecel cu brânză, conopidă, brocoli vor primi elevii la școală, în 2024. Cum arată meniul complet? Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de HG, pentru instituirea Programului național „Masa sănătoasă” (PNMS). o extindere a programului „Masa caldă în școli”.

Scopul programului este sprijinirea participării la Educație a tuturor copiilor, prin oferirea unei alimentații sănătoasem care să susțină învățarea, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și întărirea stării de bine a elevului.

Dovlecel cu brânză, conopidă, brocoli vor primi elevii

Programul se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar.

Potrivit actului normativ:

- Suportul alimentar constă într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.

- Selecția unităților de învățământ incluse în Programul national „Masa sănătoasă” se face de către inspectoratele școlare județene/al Municipiului București (ISJ/ISMB), în baza unor criterii aprobate prin ordin al ministrului Educației.

Citeşte şi: Elevii încă nu au primit „Masa caldă”. Proiectul nu a intrat nici măcar în faza licitațiilor

Ministerul Educației anunță că, în scopul asigurării continuității intervenției acordate prin Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat (Masa caldă), cele 450 de unități de învățământ preuniversitar beneficiare ale programului, în prezent, sunt incluse de drept în Programul național „Masa sănătoasă”, începând cu data de 1 ianuarie 2024 a anului școlar 2023-2024.

Evitarea mâncărurilor "care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinație produce efecte digestive nefavorabile, cum ar fi iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot" este recomandată.

Citeşte şi: Guvernul nu mai are bani pentru mâncarea elevilor. Ce se va întâmpla cu programul „Masa caldă”

Nu se vor permite, spune Ministerul Educaţiei, "mâncărurile precum tocături prăjite. Ouăle se recomandă a fi servite ca omleta la cuptor și nu ca ochiuri românești sau prăjite".

Variante orientative de meniu, cu sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică:

Felul 1: 1. ciorbă de legume; 2. supă de pui cu legume; 3. ciorbă de văcuță cu legume;

Citeşte şi: Cîmpeanu anunță începerea programului „Masă caldă în școli”. Bugetul este de 354 milioane lei

Felul 2: 4. legume cu piept de pui la grătar; 5. mâncare de mazăre cu piept de pui; 6. pilaf cu legume și ficăței de pui; 7. piure de morcov cu grătar de pui; 8. piure de cartofi, salată cu piept de curcan; 9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor; 10. ghiveci de legume cu pui; 11. orez cu legume și pui la tavă; 12. sufleu de broccoli cu brânză; 13. cartofi gratinați, salată cu piept de pui la grătar; 14. tocană de legume cu orez brun; 15. piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume; 16. omletă cu legume - ardei, ciuperci, ceapă verde și brânză telemea; 17. sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor; 18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor; 19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârstă mai mare de 7 ani; 20. macaroane cu brânză; 21. cartofi franțuzești, la cuptor, cu brânză și ou; 22. quinoa cu legume;

Gustare: 23. sandvici cu unt, șuncă, cașcaval și legume - roșii, castravete, salată; 24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude - gogoșar, varză, morcov;

La final de masă: 25. un fruct întreg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te