Doar primul din cele opt blocuri de locuințe sociale promise de PMB e în curs de construcție

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 30.11.2020 - 13:49
Ex-primărița Gabriela Firea, cu ex-vicele Aurelian Bădulescu, la înmânarea repartițiilor într-un bloc neterminat. Pe fundal, se vede cum ar urma să arate apartamentele. FOTO: PMB

Cu o săptămână înainte de alegerile locale, ex-primărița Capitalei, Gabriela Firea, anunța că a dat repartițiile pentru primul bloc de locuințe sociale construit de Municipalitate, anunțând că e „aproape gata”. Atunci, spunea că, în total, vor fi construite opt blocuri.

SHARE

În prezent, doar acest bloc de locuințe, cu 11 etaje (114 apartamente), este în curs de curs de construire, fiind ridicate 10 etaje.

Lucrarea este executată de o firmă a Primăriei Capitalei, Trustul de Clădiri Metropolitane București, și costă peste 37,1 milioane de lei, fără TVA, arată Primăria București, într-un răspuns la solicitarea Newsweek România.

Dezvoltatorul proiectul și proprietarul terenului este o altă companie municipală – Compania Municipală Imobiliară București. În total, ar urma să fie 534 de apartamente, la un număr, în prezent, de aproape 20.000 de cereri depuse.

Blocul ar fi trebuit terminat până în 19 septembrie, însă „a fost prelungit din cauza intarzierilor acumulate pe perioada starii de urgenta si a starii de alertă”, iar noul termen pentru finalizarea lucrărilor este 31 ianuarie 2021.

Blocurile vor fi construite în Prelungirea Ghencea.

Citește și: Patru ani cu Gabriela Firea. Ce a rămas în urmă: un București pe voucher

„În prezent, se ridică primul imobil al acestui ansamblu. Acesta va avea structura S+P+11E (114 apartamente și 155 de locuri de parcare - subterane și supraterane). La parter există posibilitatea amenajării de spații comerciale.

Imobilul este alcatuit din trei tronsoane (corpuri) lipite intre ele; primele doua au S+P+11E, cel de-al treilea S+P (deasupra parterului va fi amenajata o terasa circularabila cu spatiu verde).

Lucrările au ajuns la etajul 10, pe tronsoanele 1 și 2-elementele verticale sunt realizate în proporție de 50 %. Zidăria este finalizată pe tronsoanele 1 si 2, până la etajul 6. Infrastructura este finalizată în proporție de 98%.

La parter, pe tronsonul 1, sunt executate lucrările de finisaje interioare (tencuieli, compartimentări, tâmplărie interioară și exterioară și instalațiile aferente). Pe tronsonul 1 sunt finalizate și instalațiile electrice, sanitare, încălzire, ventilații și AC pe apartamente.

Pe tronsolul 3 - insfrastructura de la subsol este realizata in proportie de 98%; la parter vor fi amenajate spatii comerciale, astfel incat lucrarile de amenajare si finisajele vor fi realizate de cei care vor inchiria.

Termenul prevazut in contract pentru finalizarea primului imobil era data de 19 septembrie 2020, insa a fost prelungit din cauza intarzierilor acumulate pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta.

Noul termen estimat pentru finalizarea lucrarilor, asumat de constructor prin Act aditional, este data de 31 ianuarie 2021, iar valoarea investitiei este de 37.185.671,36 lei fara TVA., in care este inclusa si taxa ISC.

In ceea ce priveste repartitiile pentru acest bloc, au fost repartizate toate cele 114 apartamente din imobil, cu mentiunea ca, in cursul acestei saptamani, o persoana a renuntat la un apartament, acesta urmand a fi atribuit urmatorului de pe lista de prioritati aprobata de CGMB”, conform răspunsului Primăriei Capitalei, la solicitarea Newsweek.

Celelalte șapte blocuri, pe hârtie. Nu se știe cât vor costa

Celelalte șapte blocuri sunt, momentan, pe hârtie. Ele vor avea încă 420 de apartamente și vor avea câte cinci etaje.

„Imobilele se află în acest moment în faza de elaborare a documentației tehnico-economice (studiu de fezabilitate), astfel încât nu au fost încă estimate costurile pentru această a doua etapă a proiectului”, spune PMB, în răspuns.

Capitala are o lipsă acută de locuințe sociale, în contextul în care există 1.154 de locuințe sociale, care sunt în prezent ocupate, iar numărul cererilor depuse la Administrația Fondului Imobiliar și la nivelul primăriilor de sector se ridică 19.786, conform datelor oferite de Municipalitate la solicitarea Newsweek România.

Citește și: O singură locuință socială liberă în București, la 20.000 de cereri. Reclama în presă: 7.000.000 lei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te