Decizie crucială despre pensie. Parlamentul a votat. Ce se întâmplă cu banii pensionarilor în 2025?

DE Florentina Enache | Actualizat: 28.04.2025 - 15:32
Decizie crucială despre pensie. Parlamentul a votat. Ce se întâmplă cu banii de la Mica Recalculare - Foto: INQUAM PHOTOS / Sabin Cirstoveanu
Decizie crucială despre pensie. Parlamentul a votat. Ce se întâmplă cu banii de la Mica Recalculare - Foto: INQUAM PHOTOS / Sabin Cirstoveanu

Decizie crucială despre pensie. Parlamentul a votat moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii. Ce se întâmplă cu banii pensionarilor în 2025?

SHARE

UPDATE Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, „Sistemul de pensii – un joc de-a alba neagra cu vieţile părinţilor şi bunicilor noştri”, a fost adoptată de Senat cu 61 de voturi pentru şi 59 de voturi contra.

Din totalul de 134 de senatori, au fost prezenţi 120 de senatori.

Ce se întâmplă în acest caz? Se va crea o criză în sistemul pensiilor și al muncii? Nu neaparat. Ministrul muncii Bucura Oprescu nu este obligată să își dea demisia.

Simona Bucura-Oprescu a spus că vor fi valorificate toate veniturile nepermanente.

Decizie crucială despre pensie. Parlamentul a votat. Ce se întâmplă cu banii pensionarilor în 2025?

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat în plenul Senatului faptul că noua lege a pensiilor valorifică toate perioadele muncite de pensionari. 

Mai mult decât atât, ministrul susține că nu s-a făcut nicio discriminare în cazul pensionarilor deoarece foarte mulți au primit bani la pensie.

„Ați auzit despre necesitatea ca pensiile să crească. Noi am reușit să eliminăm limita de 9,4%, care ar fi blocat creșterea până în 2070.

Astfel, procentul din PIB al pensiilor plătite din bugetul de stat a fost reglat, iar din 2024 avem un procent de 9,4%. Aceasta înseamnă că, prin adoptarea noii legi, am permis creșterea pensiilor.

Citeşte şi: Tăierea pensiilor speciale, votată în Parlament. Pensiile speciale rămân astronomice - 21.000 de lei

S-a spus despre procentul de 13,8% + 27%, și veți vedea că datele sunt conforme cu cele de la INS. S-a făcut și valorificarea veniturilor nepermanente.

Este important să recunoaștem aceste venituri nepermanente, pentru ca românii să își poată valorifica toate veniturile din perioadele de activitate”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. 

Unul dintre aspectele invocate azi în plenul Senatului, unde se supune votului moțiunea împotriva ministrului Simona Bucura Oprescu, este faptul că actuala lege aduce discriminări în rândul pensionarilor. 

„În România, pensia de urmaș se acordă soțului supraviețuitor și copilului până la 26 de ani. S-a menționat faptul că noua lege nu se reflectă și în creșterea numărului de pensionari din clasa de mijloc.

Citeşte şi: Pensiile speciale, tăiate cu sume între 3.000 și 6.000 lei. Crește și vârsta de pensionare

Sunt aproximativ 494.000 de pensionari care primesc între 4.000 și 5.000 de lei, față de 477.000 care primeau între 5.000 și 6.000 de lei înainte de reformă. Înainte de reformă, existau 148.000 de pensionari în această categorie.

Aceasta este o lege corectă, bine gândită. Toți am susținut principiul contributivității, iar tocmai de aceea românii pot vedea acum rezultatele muncii lor”, a mai spus ministrul. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Moțiunea va fi votată luni, însă doar de senatorii prezenți fizic în sala de plen, nu și de cei din online.

Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată „Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri”, semnată de 45 de parlamentari - 28 AUR, zece S.O.S. România și șapte POT.

Semnatarii moțiunii simple își argumentează demersul prin faptul că puterea a înghețat pensiile de la începutul acestui an și că a adâncit inechitățile în societate. Ei menționează, totodată, problemele din sistemul de pensii militare.

Moțiunea este citită de senatoarea AUR, Dorina Barcari. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te