”Conform prognozei hidrologice emise de specialiştii I.N.H.G.A., debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere astăzi, 25 ianuarie, ajungând la valoarea de 9300 m3/s. În următoarele zile acesta va înregistra o scădere până la valoarea de 8600 m3/s, situându-se, astfel, peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s)”, a transmis, miercuri, INGHA, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că, de asemenea, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere, exceptând ultimele trei zile ale lunii, unde vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Bechet.
Citește și: Peste 20 de oameni din Gorj au ajuns la spital după ce au fost mușcați de câini doar în această lună
”La sfârşitul lui ianuarie, nivelurile se vor situa în jurul celor corespunzătoare FAZEI I DE APĂRARE la staţia hidrometrică Zimnicea, în judeţul Teleorman. În acest context menţionăm că sectorul Dunării situat în aval de Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire”, au mai transmis hidrologii.
Citește și: VIDEO Georgina Rodriguez, iubita lui Ronaldo, întoarce toate capetele, dar le are cu limbile străine
Aceştia nu se aşteaptă la inundaţii, dar precizează că se impune urmărirea situaţiei pe sectorul românesc al Dunării.
”Pe baza informaţiilor actuale, nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite, ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară urmărirea atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi respectiv a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor”, a mai transmis INGHA.
În ceea ce priveşte prognoza hidrologică a râurilor, în următoarele zile se vor menţine peste COTELE DE ATENŢIE (în scădere) cursurile inferioare ale Turului şi Crasnei (sectoare îndiguite), în judeţul Satu Mare, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior.
”Ultimele zile ale lunii ianuarie vor fi marcate de posibile creşteri ale nivelurilor şi debitelor pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din nordul, centrul şi vestul ţării, declanşate de precipitaţiile lichide prognozate, cedarea apei din stratul de zăpadă şi propagare”, au mai precizat hidrologii, scrie News.ro.