Cum poate să obţină un student bursa socială. Ce alte ajutoare mai există

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.10.2023 - 14:13
Cum poate să obţină un student bursa socială - Foto: Wikimedia/CC-BY-2.5

În anumite condiţii, un student poate să obţină bursa socială, care este în cuantum de 900 de lei. Există şi alte burse care pot fi acordate celor care urmează cursurile universitare.

SHARE

Studenților care provin din medii socioeconomice sau din familii defavorizate, ori poate din centrele de plasament, statul le asigură condițiile minime de subzistență, sub forma aşa-numitelor burselor sociale.

Bursele acestea sunt acordate în baza unei cereri formulate de aceia care se încadrează în criteriile de acordare a acestor stimulente pentru Învăţămâmântul Universitar.

Cum poate să obţină un student bursa socială

Valorile acestor burse pot să difere în funcție de metodologiile specifice ale fiecărei instituții de învățământ de stat în parte, dar nu sub valoarea stabilită prin ordinul menționat.

Pentru anul universitar în curs, 2023 – 2024, valoarea burselor sociale a fost stabilită la propunerea Comisiei Naționale pentru Finanțarea Învățământului Superior și este de 900 de lei.

Suma aceasta este menită să acopere cheltuielile minime de masă și cazare şi este reglementată prin Ordinul ME nr. 6463/2023. Legislaţia generală în speţă este dată de Legea 199, din 4 iulie 2023.

Citeşte şi: Doi profesori universitari au lăsat prin testament zeci de mii de euro pentru bursele studenților

Bursele sociale se acordă pe durata unui întreg an de studiu, până la 35 de ani. Ele pot fi cumulate cu alte tipuri de burse.

Alocarea lor încetează la nerespectarea criteriilor de promovabilitate, ori la neîndeplinirea condițiilor de acordare care definesc această formă de sprijin. 

Evident, pierderea calității de student atrage de la sine încetarea dreptului de a primi bursa socială.

Citeşte şi: Motivele care pot duce la pierderea bursei școlare. Ce trebuie să știe părinții și elevii

Aceasta se acordă la propunerea consiliului de administrație al facultăţii, ca urmare a consultării cu reprezentanții studenților, inclusiv cu organizațiile studențești din instituția de învățământ superior de stat.

Beneficiarii lor pot fi:

- studenții orfani de unul sau ambii părinți, 
- studenții care provin din familii monoparentale, 
- studenții proveniți din centre de plasament și care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale,

Citeşte şi: LIVE Ministrul Ligia Deca prezintă noile Legi ale Educației: Bursele de merit cresc la 450 de lei

Alţi studenţi beneficiari pot fi cei cu diferite boli, precum tuberculoza, diabetul, bolile maligne, sindroame de malabsorbție severe, boală cronică de rinichi, în dializă, astmul bronșic, epilepsia, cardiopatiile congenitale, hepatită cronică cu fibroză avansată ş.a.m.d..

La aceştia, nu se ia în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie, nici studenții a căror familie nu a realizat în cele 12 luni, înainte de începerea semestrului/anului universitar, un venit lunar net mediu, pe membru de familie, mai mare decât salariul de bază minim net pe economie.

Alte burse şi ajutoare

Studenţii mai pot avea şi alte burse ocazionale, indiferent dacă mai beneficiază și de altă categorie de bursă. Există o bursă pentru ajutor social ocazional, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, alta pentru ajutor social ocazional de maternitate.

Aceasta se acordă studentei sau studentului a cărui soție nu realizează deloc venituri sau venituri mai mari decât salariul de bază minim net la nivel național.

În fine, bursa pentru ajutor social ocazional în caz de deces se poate acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului (soț, soție, copil).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te