Motivele care pot duce la pierderea bursei școlare. Ce trebuie să știe părinții și elevii

DE Alexandra Lupascu | 09.10.2023 - 18:27
Motivele care pot duce la pierderea bursei școlare. Ce trebuie să știe părinții și elevii Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Conducerile tuturor școlilor vor transmite, până în 20 octombrie, inspectoratelor școlare lista elevilor care se califică pentru burse școlare, pe lunile septembrie și octombrie, și sumele estimate pentru plata burselor.

SHARE

Conducerile tuturor școlilor vor transmite, până în 20 octombrie, inspectoratelor școlare lista elevilor care se califică pentru burse școlare, pe lunile septembrie și octombrie, și sumele estimate pentru plata burselor.

„În conformitate cu prevederile art. 23 alin. (1), art. 24 alin. (1), (3), respectiv ale art. 4 alin. (1) ,art. 18 alin. (2)-(3) ale OME nr. 6238/2023 şi ale art. 108 alin. (3) al Legii nr. 198/2023, vă solicităm să transmiteţi, până la data de 20 octombrie 2023, pe categorii de burse, lista elevilor beneficiari, numărul acestora şi sumele estimate pentru plata burselor, pe lunile septembrie si octombrie 2023, prin completarea paginilor machetei trimise pe e-mail-urile unitatilor de învăţământ”, potrivit documentului ISJ Mureș, citat de Edupedu.ro.

Motivele care pot duce la pierderea bursei școlare. Ce trebuie să știe părinții

Ministerul Educației a stabilit metodologia-cadru pentru acordarea burselor școlare, aplicabilă din anul școlar 2023-2024. Potrivit documentului, în acest an școlar vor fi acordate cinci tipuri de burse școlare:

Bursele școlare se acordă doar pe perioada cursurilor școlare, nu și în vacanțe, cu câteva excepții.

Pentru elevii din anii de final de ciclu, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, bursele se dau inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice.

Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa tehnologică.

Bursa tehnologică, care se acordă doar elevilor de la școlile profesionale și cele duale, se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa socială.

Citește și: 300 de lei bursă pentru elevi indiferent de veniturile părinților. Până când pot fi depuse cererile

Bursele de excelență olimpică au o valoare cuprinsă între 700 și 3.000 de lei și sunt acordate elevilor, în funcție de distincțiile primite de aceștia la olimpiade internaționale sau naționale. Acordarea acestei burse este condiționată de obținerea notei 10 la purtare.

Bursele tehnologice sunt condiționate de prezența la școală. Astfel, elevii care acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa tehnologică pentru luna respectivă.

Motivele care pot duce la pierderea bursei școlare. Ce trebuie să știe părinții și elevii

Mai mult, bursa tehnologică nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul școlar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care au dus la scăderea mediei la purtare sub nota 7 în anul școlar precedent. De asemenea, pierd bursa tehnologică elevii care rămân repetenți.

Bursele pentru mamele minore, în valoare de 700 de lei, reprezintă o formă de sprijin a mamelor minore în vederea susținerii participării la educație și prevenirii abandonului școlar.

La 60 de absențe nemotivate într-o lună mamele minore pierd bursa.

Bursele de merit, acordate unui procent de 30% din elevii unei clase, sunt condiționate de note. Adică, elevii care nu promovează la toate disciplinele sau care nu obțin media 10 la purtare pierd dreptul de a mai primi această bursă.

Citește și: Ce bursă va primi David Popovici la facultate? 7 sportivi olimpici merg la Universitatea București

Bursele sociale, care au o valoare de 300 de lei, pot fi și ele pierdute sau suspendate temporar. Elevii care nu au promovat anul școlar sau cei care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate pe an pierd bursa socială.

Mai mult, elevii vor pierde dreptul de acordare a acestei burse dacă nu au fost admiși la liceu sau în învățământul profesional, la cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat, sau dacă repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te