În intervalul 1 ianuarie – 31 martie 2020, au fost 647 de apeluri la linia de urgență. Dintre acestea, 128 s-au înregistrat din 16 martie până în 31 martie, arată Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES), într-un răspuns la solicitarea Newsweek România.
Apelantele au reclamat acte de violență fizică, verbală și psihologică.
Citește și: Bătaia este încă „ruptă din rai“ în familiile românești
Persoanele care au sunat la linia de urgență au cerut informații despre legile care le pot ajuta să obțină un ordin de protecție provizoriu sau un ordin de protecție, cum se face o plângere la poliție, au întrebat despre centrele unde pot merge, dar au cerut și informații despre epidemia de coronavirus și măsurile privind restricțiile de circulație, precum și informații despre stabilirea programului de vizită al minorilor, în cazul divorțului și despre consilierea psihologică a copiilor.
Față de primele trei luni ale anului trecut, s-au înregistrat cu 228 mai multe apeluri la linia de urgență, mai precizează ANES.
Victimele violenței domestice trebuie să știe că nici o intervenție a Poliției NU este anulată de situația creată de starea de urgență, dar și că dacă un agresor aflat în izolare la domiciliu trebuie evacuat în baza unui ordin de protecție provizoriu, acesta va fi plasat într-un centru de carantină și nu lăsat în domiciliu împreună cu victima, potrivit Asociației Anais, care a lansat o campanie de informare pentru victime, în perioada stării de urgență.
Linia de urgență 0800 500 300 este disponibilă din orice rețea de telefonie. Apelul este gratuit.
Citește mai multe aici: VIDEO Ajutor pentru victimele violenței domestice, în perioada stării de urgență
Numai anul trecut, în România s-au înregistrat peste 44.000 de infracțiuni din sfera violenței domestice, iar 30 la sută din ordinele de protecție emise de instanțe au fost încălcate de agresori. În 79 de cazuri, victima a murit. Aproape 8.000 de ordine de protecție provizorii au fost emise de polițiști, pentru că viața victimei era pusă în pericol, potrivit datelor Poliției Române, publicate la solicitarea organizației Filia.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat, recent, în legătură cu „creşterea înfiorătoare la nivel mondial” a violenţei domestice în timpul crizei legate de coronavirus şi a îndemnat guvernele să intensifice eforturile de prevenire a violenţei împotriva femeilor.
Citește și: De ce nu folosește România brățările electronice pentru infractori