VIDEO Ajutor pentru victimele violenței domestice, în perioada stării de urgență

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 01.04.2020 - 16:09
#IzoleazăViolența. Victimele violenței pot suna oricând la 0800 500 333 pentru a cere ajutor.

Perioada de izolare, impusă de răspândirea coronavirusului, va duce la creșterea cazurilor de violență în familie, avertizează asociația umanitară Anais.

SHARE

„Peste 55% dintre români trăiesc deja în spații supra-aglomerate, conform Eurostat, un factor ce agravează și mai mult fenomenul. Aproape un milion de români vor intra în șomaj tehnic și, pe măsură ce dificultățile economice se vor accentua, greutățile și lipsurile pot genera în curând și mai multă tensiune în cămine, deci mai multe prilejuri pentru comportament abuziv”, explică reprezentanții asociației, care lansează campania „#IzoleazăViolența”, prin care vor să ajute victimele.

Pe site-ul campaniei, victimele pot găsi sfaturi juridice și practice pentru a reuși să treacă de perioada de izolare. Site-ul conține și mărturii ale femeilor care au reușit să iasă din situațiile violente.

„Aceste vremuri sunt într-adevăr extrem de dificile pentru toată lumea, dar drama victimelor închise în casă timp de săptămâni întregi alături de un partener violent este una foarte gravă. Vrem să informăm opinia publică despre această situație și rugăm autoritățile să intervină în continuare cu promptitudine ori de câte ori un act de violență domestică este semnalat la 112”, arată președinta Anais, Carmen Nemeș, într-un comunicat remis redacției.

Ce trebuie să știe victimele

- Nici o intervenție a Poliției nu este anulată de situația creată de starea de urgență.

- Dacă un agresor aflat în izolare la domiciliu trebuie evacuat în baza unui ordin de protecție provizoriu, acesta va fi plasat într-un centru de carantină și nu lăsat în domiciliu împreună cu victima.

- Victimele trebuie să sune la serviciul de urgență 112 când sunt în pericol.

- 0800 500 333 este numărul unde pot afla cum pot primi ajutor în această perioadă. Numărul de telefon este gratuit și poate fi accesat din orice rețea de telefonie mobilă.

Mai multe sfaturi, pe izoleazăviolența.ro.

 

Campania a fost realizată pro-bono de compania Cheil | Centrade, care a realizat și campania „Voci netăcute”, în care erau prezentate mărturii ale femeilor care au supraviețuit violenței domestice, care a intrat pe lista scurtă la Festivalul de Film de la Cannes.

Săptămâna trecută, presa a relatat cum, la Vaslui, un bărbat de 47 de ani proaspăt întors din străinătate s-a izolat la domiciliu alături de fosta soție, care avea un ordin de protecție împotriva sa.

Numai anul trecut, în România s-au înregistrat peste 44.000 de infracțiuni din sfera violenței domestice, iar 30 la sută din ordinele de protecție emise de instanțe au fost încălcate de agresori. În 79 de cazuri, victima a murit. Aproape 8.000 de ordine de protecție provizorii au fost emise de polițiști, pentru că viața victimei era pusă în pericol, potrivit datelor Poliției Române, publicate la solicitarea organizației Filia.

Citește și: De ce nu folosește România brățările electronice pentru infractori 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te