Ajutor de stat pentru facturile la energie. În contextul renunțării la schema de plafonare-compensare a tarifelor la energie, Guvernul a introdus un nou mecanism de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, reglementat prin Ordonanța de Urgență nr. 35/2025.
Ajutor de stat la pensie pentru facturile la energie. Cum poți primi 50 de lei lunar
Acesta prevede acordarea unui ajutor financiar lunar în valoare de 50 de lei, destinat achitării facturilor la electricitate, în perioada 1 iulie 2025 – 31 martie 2026.
Beneficiarii trebuie să îndeplinească anumite condiții de venit, iar printre sursele luate în calcul se numără și veniturile din jocuri de noroc, scrie b1TV.
Citește și: Pensiile speciale tăiate cu 18.000 lei. Inițiativă atribuită PSD ce a încins Internetul. E adevărat?
Cine poate beneficia de ajutorul de stat pentru energie
Ajutorul este destinat persoanelor singure cu venit net lunar de cel mult 1.940 de lei și familiilor cu venit net lunar pe membru de maximum 1.784 de lei.
Pentru stabilirea eligibilității, autoritățile iau în considerare toate sursele de venit, inclusiv pensii din sistemul public și sisteme neintegrate, drepturi speciale plătite de casele de pensii, indemnizația socială pentru pensionari, venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, salarii și venituri asimilate, cedarea folosinței bunurilor, investiții, premii și jocuri de noroc sau alte surse prevăzute de Codul fiscal.
Citește și: Din ce lună pensionarii vor plăti CASS la pensiile de peste 3.000 lei? Iulie, august sau septembrie?
Reguli pentru calculul veniturilor
Stabilirea venitului mediu net lunar se face după reguli fiscale clare. Astfel, pentru veniturile impozabile, se deduce impozitul din baza impozabilă, conform Codului fiscal.
De asemenea, pentru veniturile scutite de impozit, se ia în calcul baza de calcul pentru care se aplică scutirea, veniturile din activități independente, proprietate intelectuală, chirii, investiții, jocuri de noroc și alte surse sunt calculate ca medie anuală, raportată la 12 luni.
Citește și: 39.000 lei/lună pensie specială pentru șefa Înaltei Curți la 52 de ani. Fuge de tăierile lui Bolojan
Totodată, în cazul salariilor, se ia media veniturilor din ultimele șase luni anterioare solicitării sprijinului, iar pentru pensii și alte drepturi sociale, se ia în considerare venitul din luna anterioară cererii.
Atenție! Nu se iau în calcul veniturile neimpozabile reglementate expres.
Citește și: Care pensionari plătesc CASS la pensie de 2.200 lei/lună? Cât e CASS în funcție de tipul de pensie?
Venitul final utilizat pentru încadrarea în plafon se calculează prin însumarea tuturor veniturilor lunare ale persoanei sau familiei, împărțite la numărul de membri ai gospodăriei care locuiesc la adresa respectivă.