Adrian Coman, românul căsătorit cu un american, cere la CEDO recunoașterea căsătoriei între gay

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 01.03.2021 - 16:32
Adrian Coman și Clai Hamilton își caută dreptatea în România din 2013. Acum au ajuns la CEDO. Sursă imagine: Accept/ Rudolf Costin
Adrian Coman și Clai Hamilton își caută dreptatea în România din 2013. Acum au ajuns la CEDO. Sursă imagine: Accept/ Rudolf Costin

Adrian Coman și Clai Hamilton, cuplul pentru care CCR a recunoscut viața de familie, cere la CEDO ca România să recunoască dreptul la căsătorie pentru cuplurile de același sex, după opt ani de procese în țară.

SHARE

Adrian Coman și Clai Hamilton, precum și Asociația Accept, au dat în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea dreptului lor la căsătorie, nediscriminare, viață de familie și acces la justiție, astăzi începând procesul la CEDO. 

Citește și

„Profesorul m-a luat în brațe și mi-a cerut să îl sărut”

În 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și, apoi, Curtea Constituțională a României (CCR) au recunoscut dreptul la viața de familie a celor doi soți. Cu toate acestea, procesul celor doi cu Inspectoratul General pentru Imigrări a continuat, IGI refuzând să emită un permis de ședere pentru Clai Hamilton, în virtutea faptului că este căsătorit cu un cetățean român. 

„Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare”, nota CCR, în 2018, în decizia prin care recunoștea că relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată” și a noțiunii de „viață de familie”.

Citește și: EXCLUSIV Generalul Irina Alexe, de la USRPLUS, avansată în grad ilegal de miniștrii Săniuță și Blaga

Adrian Coman așteaptă de pest opt ani ca soțul lui să-și poată lua permis de ședere pentru România 

„De aproape nouă ani suntem în instanțele din România și Europa. Refuzul statului de a ne recunoaște căsătoria nu ne permite să avem reședința în România. Dacă s-ar întâmpla ceva cu părinții mei, care locuiesc în România, nu am putea să fim alături de ei ca familie, din cauza restricțiilor de circulație impuse pentru limitarea pandemiei. Deși soții cetățenilor români au dreptul să intre în țară, Clai nu își poate exercita acest drept. El nu poate obține nici permis de ședere, nici certificat de căsătorie transcris, prin care să arătăm că formăm o familie. Este revoltător că suntem încă în această situație, în ciuda eforturilor făcute și în disprețul deciziilor CJUE și CCR, care deja au clarificat legislația în materie. Sperăm să ne găsim la CEDO dreptatea și avem încredere că noile autorități române vor pune capăt acestor discriminări, cu sprijinul Comisiei Europene,” a arătat Adrian Coman, citat într-un comunicat de presă al Asociației Accept, remis redacției. 

Citește și: Avertismentul șefului CNCD: România va adopta parteneriatul civil, după ce va fi condamnată la CEDO

Avocata cuplului, Iustina Ionescu, arată că s-a ajuns la această situație pentru că autoritățile române nu au transcris căsătoria încheiată între cei doi soți în Belgia și, prin urmare, căsătoria celor doi nu este recunoscută în țară. 

„Dreptul la căsătorie pentru Adrian și Clai a fost deja recunoscut de CJUE și el nu poate rămâne un drept iluzoriu, ci trebuie să poată fi exercitat efectiv. Or, în absența posibilității de transcriere a căsătoriei încheiate în Belgia, Adrian și Clai nu au posibilitatea să primească o carte de rezidență pentru că, în fapt, căsătoria lor nu e recunoscută de România,” a explicat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului care reprezintă cuplul în toate aceste spețe.

În Parlament sunt blocate mai multe proiecte de lege privind reglementarea parteneriatului civil.

Amintim, de asemenea, că la CEDO se judecă și reclamațiile a 21 de cupluri de același sex, care au dat România în judecată pentru că nu le oferă nici un fel de protecție a vieții de familie. 

Citește și: CEDO a început judecarea cazului cuplurilor gay care reclamă România că nu are parteneriate civile

În 2010, românul Adrian Coman și americanul Robert Clabourn Hamilton s-au căsătorit la Bruxelles. În 2012, Coman a vrut să se stabilească în țară, după ce a rămas fără muncă, și a cerut Inspectoratului General de Imigrări un permis de rezidență pentru partenerul său american, însă IGI a respins cererea, întrucât în România nu sunt recunoscute căsătoriile încheiate între persoane de același sex. În octombrie 2013, cei doi au dat în judecată statul român.

Citește mai multe despre cazul cuplului Adrian Coman - Clai Hamilton aici: 

Decizie istorică: CCR recunoaște viața de familie în cazul românului gay căsătorit cu un american

Un an de la referendumul vrajbei

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te