Salariu mărit cu 12% pentru angajații care semnaleză probleme la locul de muncă comise de către alți colegi. Angajații sunt recompensați cu o creștere de 12% la salariu dacă descoperă ilegalități comise de colegi.
Citește și: Angajații cu vechime vor primi 1.000 de lei/lună la salariu. În ce condiții se dau banii
Unii ar spune că este o turnătorie, alții că este spirirt civic. Banii se dau acelor colegi care descoperă fapte de corupție, șpăgi luate sau date de către colegi.
Citește și: Salariu de 4.400 € /lună pentru românii care au un astfel de atestat. Unde trebuie să meargă?
1.000 lei în plus la salariu pentru angajații care își supraveghează colegii de muncă. Cine dă banii
Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege cu șanse mari să treacă și care este controversat de pe acum. Nu orice categorie de angajați este recompensată cu această sumă de bani.
Foto: Freepik /1.000 lei în plus la salariu pentru angajații care își supraveghează colegii de muncă. Cine dă banii
Proiectul spune că „personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care desfăşoară activităţi privind prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului propriu beneficiază de majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie/salariului de bază cu 12,5%”.
Salariile în aceste domenii sunt destul de mari, așa că și recompensele pot fi unele apreciabile.
Bani la salariu pentru cei care văd fapte de corupție
Poriectul spune și care sunt categoriile de angajați care pot primi bani.
Personalul cu funcţii de conducere din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate
Personalul din cadrul Direcţiei Inspecţie Penitenciară, Serviciului Audit Public Intern şi structurilor de prevenire a criminalităţii şi terorismului din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate.
Un polițist de penitenciar are un salariu de 5.000 de lei, iar un comisar încasează aproximativ 7.000 de lei.
Poliţiştii de penitenciare din cadrul Ministerului Justiţiei cu funcţii de conducere, dacă desfăşoară activităţi de prevenire şi/sau combatere a corupţiei definite de prezentul ordin şi adaptate la specificul activităţii Ministerului Justiţiei, cu condiţia ca atribuţiile de prevenire şi/sau combatere a corupţiei să fie menţionate în fişele posturilor acestor funcţii.
Aici, salriile sunt mult mia mari, peste 10.000 de lei/lună.
Se ia și spor de fidelitate la salariu
(1) Pentru activitatea desfăşurată în instituţiile din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, în calitate de militar, funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, funcţionar public şi personal contractual, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare li se acordă un spor de fidelitate de până la 20% din salariul de bază, după cum urmează:
a) între 5 ani şi 10 ani - 5%:
b) peste 10 ani şi până la 15 ani - 10%;
c) peste 15 ani şi până la 20 de ani - 15%;
d) peste 20 de ani - 20%.