„Eu nu mai rezist. N-am aer”, spune una dintre paciente, conectată la o mască cu oxigen.
La secția de terapie intensivă a Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad, bolnavii duc o luptă dublă: cu boala și cu disperarea. Deși sunt conectați la aparatele de oxigen, nu simt că respiră. Virusul le-a afectat atât de mult plămânii, încât nici oxigenul care vine cu putere prin mască nu îi mai ajută.
- Mai aveți forță? o întreabă medicul pe una dintre pacientele care stă în șezut, în mijlocul patului, cu masca de oxigen pe față. Nu mai aveți, înțelege el. Nu mai are forță, se întoarce și explică și reporterului. Modific parametrii la ventilator sau îi lăsăm așa? își întreabă pacienta.
„Să-mi spuneți dacă-i prea mult”, îi cere el, grijuliu.
În primul salon în care intră echipa de filmare, sunt două paciente care stau... în șezut! De o săptămână sunt în această poziție. Numai așa pot respira. Sunt epuizate, dar continuă să lupte pentru viața lor, deși mai au momente când spun că nu vor rezista.
- Noaptea ați dormit? Sau așa și așa? Sau nu? o întreabă medicul pe una dintre ele.
- Așa și așa, răspunde aceasta, cu o ezitare, prin masca de oxigen.
- Bun. Trebuie să fiți tare, să mergeți înainte, o încurajează cadrul medical.
„Și noaptea dorm în poziția asta. Foarte greu se mobilizează. Foarte greu. Au găsit poziția în care să se poată ventila cel mai bine. La alți pacienți, unii stau pe burtă, unii dorm pe o parte pe alta, sunt mobilizați”, explică Veaceslav Galit, medic ATI la Spitalul din Bârlad. „Pacienții de obicei au o poziție forțată ca să poată respira mai ușor. Le este frică de moarte, le este frică să facă altceva în afară de recomandările noastre, să le îndeplinească, să se mobilizeze, dar cu suport psihologic până la urmă reușim să ajungem la niște rezultate pozitive. Cu greu, dar mergem înainte”, povestește el.
Reportajul integral, pe Digi24.