Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba

DE Adrian Costin | Actualizat: 15.01.2022 - 21:58
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, crede că, în viitor, se va adopta o altă strategie de vaccinare cu vaccinuri multivalente și cu o acoperire foarte largă.

SHARE

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, spune că deocamdată este prematur să se ia în calcul ipoteza unei vaccinări cu doza a patra în România și consideră că în general perspectiva unei vaccinări periodice anti-COVID este neviabilă.

Citește și: Interlopul Bloju, cel care a lovit intenționat cu mașina un cărucior cu un bebeluș, pedepsit

 „Eu nu cred că vom merge mai departe cu o doză de booster efectuată la intervale de timp și în niciun caz nu cred că vom mai vorbi de o vaccinare în masă a populației, ci de o vaccinare adresată acelor categorii de persoane vulnerabile care generează acele cazuri grave care ajung în spital”, a declarat Valeriu Gheorghiță, vineri seara, la Digi24.

Citește și: Doctorița campioană la vaccinare și premiată de prefect, reținută pentru vaccinări la chiuvetă

„Dar oamenii trebuie să înțeleagă în momentul de față un mesaj important: vaccinurile actuale sunt eficiente, inclusiv pentru varianta Omicron, dacă ne uităm la acele obiective importante care ne interesează din punct de vedere medical și al riscului individual - riscul de a face o formă gravă, riscul de a ajunge în spital în terapie intensivă și riscul de deces. Chiar și după o primă schemă de vaccinare se păstrează o eficiență față de spitalizare undeva la 50-55 la sută. 

Citește și: Anamaria Prodan și legăturile cu Cămătarii, Fane Spoitoru și Cordunenii: De acolo a plecat șmecheria

Această eficiență crește la 90 la sută după administrarea dozei booster. Din acest motiv e important să facem doza booster, dar nu cred că vom intra în această logică de a administra periodic doze de booster și aș vrea să liniștesc populația din acest punct de vedere, dacă are această preocupare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

El a arătat că și în Israel, unde s-a discutat despre această doză a patra, până la urmă nu a fost o recomandare unanim acceptată și doza a patra se adresează doar persoanelor vulnerabile de peste 60 de ani.

Ce vaccinuri ar putea fi dezvoltate


 „Eu cred că toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba în perioada următoare”, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

El a explicat că sunt luate în calcul două abordări.

Pe de o parte, să se dezvolte un vaccin multivalent, adică unul care va conține proteine sau antigene pentru toate variantele virale circulante, în aceeași doză, tocmai pentru a avea o acoperire mai bună pentru toate variantele.

Cealaltă posibilitate este un vaccin care să acopere toate potențialele variante care vor circula - un vaccin cu o acoperire foarte largă, care se bazează pe întreg virionul (virusul), care are mai multe tipuri de proteine, astfel încât nu va mai ținti numai proteina Spike, proteina de suprafață.

„În momentul de față se desfășoară aceste cercetări și probabil că în funcție de evoluția epidemiologică și de ce tipuri de variante vor mai circula se vor lua astfel de decizii”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Ce se va întâmpla în perioada următoare


Medicul infecționist crede că în perioada următoare vom trece de la perioada pandemică la perioada endemică a bolii: virusul va rămâne în circulație în rândul populației, dar va afecta într-o măsură mult mai mare persoanele care sunt vulnerabile. „Atunci, noi trebuie să avem un sistem de supraveghere prin secvențiere periodică prin care să identificăm din timp care este varianta virală circulantă și ce eventuale probleme pune din punct de vedere al 'escape'-ului, adică al capacității de a ocoli răspunsul imun, al transmisibilității și al agresivității și ne vom focusa pe un vaccin eventual adaptat la acea variantă virală către categoriile de persoane vulnerabile”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.