Valeriu Gheorghiță a anunțat o nouă platformă de raportare pentru efecte adverse ale vaccinului

DE Elena Andrei | Actualizat: 19.03.2021 - 23:00
Valeriu Gheorghiță încurajează raportarea efectelor secundare/Foto: gov,ro

Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, este convins că efectele secundare ale celor trei tipuri de vaccinuri folosite în România sunt subraportate, mai ales în cazul efectelor mai ușoare.

SHARE

„Îi încurajez pe români să raporteze efectele secundare indiferent de intensitate, ca să putem avea o imagine clară. Sunt convins însă că efectele adverse grave sunt raportate”, a spus Gheorghiță vineri seară, la Digi 24.

Acesta a anunțat o nouă platformă de raportare pentru cei vaccinați care vor primi, la o perioadă după ce au fost injectați, un SMS cu un link către o fișă pe care să o completeze cu eventualele efecte adverse avute.

Citește și

Agenția Europeană: Nimic nu demonstrează riscul unor tromboze la vaccinul AstraZeneca

Suedia, Norvegia și Danemarca contestă raportul EMA despre siguranța vaccinului AstraZeneca

 

Cele peste 4.200 de doze de vaccin AstraZeneca care fuseseră carantinate temporar vor fi folosite pentru vaccinare, măsura retragerii acestora fiind anulată, a anunțat vineri Comitetul de coordonare a vaccinării.

Dozele fac parte din lotul AstraZeneca ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia și retras apoi și în România, până la decizia Agenţiei Europene a Medicamentului care, joi, a anunțat că „vaccinul e sigur și eficient”..

Nu se recomandă un anticoagulant „preventiv” vaccinării cu AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță nu recomandă celor care se vor imuniza cu serul produs de AstraZeneca să ia preventiv un tratament anticoagulant, arătând că, potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului, au fost semnalate 13 cazuri tromboză venoasă de sinus cerebral din 20 de milioane de persoane vaccinate şi este „aproape imposibil de făcut o legătură între vaccin/vaccinare şi apariţia acestor fenomene extrem de rare”.

Trei țări nordice, Suedia, Norvegia și Danemarca, vor revizui concluziile Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) cu privire la vaccinul anti-Covid AstraZeneca.

EMA a afirmat că vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 este „eficient și sigur”.

„Beneficiile în protejarea oamenilor de COVID-19 cu riscurile asociate de deces și spitalizare depășesc posibilele alte riscuri”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA. „Când sunt vaccinați milioane de oameni, este inevitabil să apară incidente rare.”

Cu toate acestea, șeful EMA a avertizat că o legătură între cazurile raportate și vaccin nu ar putea fi exclusă definitiv, astfel încât agenția va efectua investigații suplimentare și recomandă „conștientizarea posibilelor riscuri”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te