Suedia, Norvegia și Danemarca contestă raportul EMA despre siguranța vaccinului AstraZeneca

DE Adina Mutăr | 19.03.2021 - 20:36
Foto: yahoo

Trei țări nordice, Suedia, Norvegia și Danemarca, vor revizui concluziile Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) cu privire la vaccinul anti-Covid AstraZeneca.

SHARE

Acestea vor menține suspendarea vaccinului AstraZeneca, în timp ce examinează concluzia EMA anunțată joi, potrivit căreia „beneficiile vaccinului depășesc riscurile sale rare”.

Agenția de Sănătate Publică din Suedia a declarat că revizuiește concluziile EMA în consultare cu Agenția pentru Produse Medicale din țară.

Tulburări severe de coagulare a sângelui

Unele cazuri de formare a cheagurilor de sânge și tulburări severe de coagulare - cheaguri de sânge și sângerări combinate - au fost raportate în țară și sunt în curs de anchetă de către Agenția pentru Produse Medicale.

Citește și

Experți norvegieni: Un răspuns imunitar puternic, cauza cheagurilor după vaccinarea cu AstraZeneca

Comitetul de vaccinare: lotul ABV2856 AstraZeneca, scos din carantină. Va fi folosit la vaccinare

 

„Este foarte trist că tineri sănătoși s-au îmbolnăvit atât de grav și că am văzut și decese după vaccinare. Aceste cazuri sunt rare, dar foarte grave", a declarat Audun Haga, directorul Agenției norvegiene pentru Medicamente, într-un comunicat. „Nu putem exclude faptul că aceste cazuri pot avea o legătură cu vaccinul AstraZeneca”.

Într-o declarație a Agenției daneze pentru Medicamente, Tanja Erichsen, director al Departamentului Farmacovigilență, a declarat că autoritățile sanitare au decis să investigheze dacă aceste cazuri rare, dar grave, ar putea fi o reacție adversă la vaccinul AstraZeneca.

EMA recomandă „conștientizarea riscurilor”

„Simptomele sunt neobișnuite și apar imediat după vaccinări. Este treaba noastră să reacționăm la astfel de cazuri. Este important ca împreună cu EMA și celelalte autorități de reglementare a medicamentelor să ne facem timp pentru a evalua cu atenție acest tip de rapoarte", a declarat Tanja Erichsen.

Pe de altă parte, Italia, Franța, Germania și Spania au declarat că vor relua administrarea vaccinului AstraZeneca după decizia EMA.

EMA a afirmat că vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 este „eficient și sigur”.

„Beneficiile în protejarea oamenilor de COVID-19 cu riscurile asociate de deces și spitalizare depășesc posibilele alte riscuri”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA. „Când sunt vaccinați milioane de oameni, este inevitabil să apară incidente rare.”

Cu toate acestea, șeful EMA a avertizat că o legătură între cazurile raportate și vaccin nu ar putea fi exclusă definitiv, astfel încât agenția va efectua investigații suplimentare și recomandă „conștientizarea posibilelor riscuri”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te