miercuri 05 noiembrie
EUR 5.0851 USD 4.4290
Abonează-te
Newsweek România

De ce oamenii nu mănâncă păsări precum pescărușii sau lebedele. Ce se poate întâmpla dacă consumi carnea lor?

Data publicării: 05.11.2025 • 18:30 Data actualizării: 05.11.2025 • 18:43
Pescăruș - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Pescăruș - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Lebădă - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Lebădă - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Motivul pentru care oamenii nu mănâncă păsări precum pescărușii sau lebedele. Consumul poate afecta sănătatea, deoarece aceste păsări pot acumula în organism substanțe toxice din mediul în care trăiesc, cum ar fi metalele grele sau bacteriile din ape poluate.

Oamenii evită să mănânce păsări precum pescărușii sau lebedele, deoarece carnea lor poate fi dăunătoare sănătății. Aceste păsări trăiesc adesea în medii poluate și pot acumula în organism metale grele și bacterii periculoase provenite din ape contaminate.

De ce oamenii nu mănâncă păsări precum pescărușii sau lebedele. Ce se poate întâmpla dacă consumi carnea lor?

Puiul, fie că este prăjit în stil Kentucky sau pur și simplu uns cu unt, reprezintă o parte importantă a dietei umane. Americanul obișnuit, de exemplu, consumă aproximativ 45 de kilograme (100 de livre) de pui în fiecare an, potrivit Consiliului Național al Cărnii de Pui. 

La un moment dat, poate v-ați întrebat de ce nu creștem și nu consumăm alte păsări la aceeași scară. Totuși, există mai multe motive întemeiate pentru care consumul de pui a devenit atât de răspândit, iar unul dintre ele este faptul că găinile sunt ușor de crescut și de prins.

De ce mâncăm atât de multe găini și cocoși

Istoria „ronțăitului” de pui este una veche, iar o parte din această poveste s-a pierdut în timp, la fel cum o găină dispare printre bacteriile de Salmonella dintr-o chiuvetă.

Biologul englez Charles Darwin a fost primul care a sugerat că aceste animale descind din păsările de junglă roșii (Gallus gallus), pe baza asemănării lor fizice, a faptului că pot fi îmblânzite și a varietății observate în cadrul speciei. Studii genetice mai recente au arătat însă că, cel mai probabil, puiul domestic este rezultatul unui hibrid.

Citește și: FOTO De ce costă ouăle Faberge milioane de €. Spun povestea unei familii ucise de comuniști

„În timp ce găinile domestice au moștenit genomul mitocondrial și cea mai mare parte a genomului lor nuclear de la găina junglei roșii, alela pielii galbene provine de la o altă specie de găină junglei, diferită de găina junglei roșii, cel mai probabil de la găina junglei gri”, explică într-o lucrare o echipă de cercetători care investighează originile găinilor.

„Explicația alternativă conform căreia haplotipurile W și Y s-ar fi separat în cadrul populațiilor de păsări de junglă roșii pentru o perioadă suficientă de timp pentru a acumula divergența de secvență observată poate fi exclusă, deoarece secvența asociată pielii galbene este prea asemănătoare cu cea a păsărilor de junglă gri.”

Lebădă - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Lebădă - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Nu este complet clar unde au fost domesticite și consumate găinile pentru prima dată. Oamenii de știință au susținut, pe baza reprezentărilor de pui și a oaselor de pui găsite în regiune, că animalul a fost domesticit pentru prima dată în Valea Indusului, în jurul anului 2000 î.Hr. Cu toate acestea, studii mai recente, care oferă dovezi mai concludente privind originea puiului domestic, situează domesticirea între 1650 și 1250 î.Hr.

Imperiul Roman a contribuit la popularizarea găinilor și a ouălor acestora ca hrană, dar a mai trecut mult timp până când acestea au devenit o parte atât de importantă a dietei oamenilor. Al Doilea Război Mondial și lipsa cărnii roșii au accelerat transformarea puiului în alimentul de astăzi.

De ce găinile au avut succes în domesticire

Unul dintre motivele succesului lor a fost că găinile sunt lente și, în general, ușor de controlat, în timp ce oamenii sunt inteligenți, dar și leneși. Speciile din care proveneau erau pregătite pentru domesticire, fiind mulțumite să trăiască în apropierea oamenilor.

La început însă, mulți cercetători cred că acestea au fost inițial domesticite pentru luptele de cocoși și răspândite în lume în acest scop, înainte ca a doua lor utilizare — în sandvișuri, tocănițe sau prăjituri — să le înlocuiască funcția sportivă.

Și alte păsări sunt comestibile. Porumbeii au fost probabil consumați de mii de ani, în timp ce gâștele ar fi putut fi domesticite acum 5.000 de ani. Porumbeii de crescătorie sunt consumați în mod regulat, dar nu la fel de populari ca puii și sunt mai greu de crescut, păsările tinere necesitând lapte praf în primele 10 zile de viață.

Citește și: Prețul acestor tipuri de carne a crescut dramatic – devin încetul cu încetul un lux

Și alte păsări, inclusiv lebedele, au fost consumate. În Europa de Vest, un tip de lebădă numită „lebădă mută” a fost domesticită și consumată timp de secole, fiind un fel de mâncare preferat la curțile lui Henric al VIII-lea și ale Elisabetei I. Totuși, aceste păsări nu au devenit populare, fiind mai greu de gătit și având un gust asemănător peștelui.

Pe scurt, mâncăm găini pentru că sunt mai ușor de domesticit și crescut în ferme, fiind totodată mai gustoase decât alte păsări. În plus, popularitatea lor a fost alimentată și de interesul oamenilor din antichitate pentru luptele de cocoși.

Păsările pot fi periculoase pentru organismul uman

Păsările precum pescărușii și lebedele pot fi periculoase pentru sănătate, deoarece pot acumula bacterii, paraziți și metale grele din mediul în care trăiesc. Consumul lor poate provoca intoxicații sau probleme digestive, motiv pentru care oamenii evită să le mănânce.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră