Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,79 %
Marcel Ciolacu 19,30 %
99,45 %
Elena Lasconi 19,05 %
George Simion 13,89 %
Click aici pentru rezultate complete

Vaccinul care ar crea imunitate pentru 17 ani la COVID este deja în studii clinice în Germania

DE Mihai Duță | Actualizat: 06.01.2021 - 13:16
Photo by Polina Tankilevitch from Pexels
Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Cercetătorii germani de la Universitatea din Tübingen au anunțat începerea studiilor clinice pentru un vaccin care se bazează in mod exclusiv pe imunitate celulară (limfocite T-citotoxice). Cercetătorii români de la OncoGen au dezvoltat un vaccin pe același principiu.

SHARE

Scopul principal al vaccinării este activarea unui răspuns puternic și de lungă durată al celulelor T împotriva SARS -CoV-2, care, în cazul unei infecții, ar trebui să prevină cazurile severe de boală ale COVID-19. 

„Din câte știm, acesta este primul vaccin candidat care se concentrează exclusiv pe activarea celulelor T”, explică cercetătorul principal Juliane Walz.

Citește și

EXCLUSIV VIDEO Ce a simțit prof. Virgil Păunescu atunci când a testat vaccinul românesc anti-COVID

Cercetările științifice recente au arătat că persoanele infectate cu un virus Sars similar cu Covid-19 au dezvoltat o imunitate a celulelor T care poate acționa până la 17 ani. 

Agenția de Sănătate Publică din Anglia a colaborat cu compania de diagnosticare Oxford Immunotec pentru un studiu pe câteva mii de oameni, într-un efort de a afla dacă au dobândit imunitatea celulelor T la Covid-19.

Noul studiu urmează cercetărilor recente care au arătat că persoanele infectate cu un virus Sars similar cu Covid-19 au dezvoltat imunitatea celulelor T care poate acționa până la 17 ani, ceea ce înseamnă că mult mai multe persoane pot fi imune pentru o perioadă lungă de timp.

Vaccinul revoluționar de la Tübingen

Un studiu clinic de fază I utilizând un vaccin auto-dezvoltat împotriva SARS-CoV-2 a fost inițiat la începutul acestui an la Spitalul Universitar din Tübingen. 

Spre deosebire de candidații evaluați în prezent împotriva COVID-19, vaccinul CoVAC1, dezvoltat de Departamentul de Imunologie (Director Prof. Hans-Georg Rammensee) de la Universitatea din Tübingen, vizează în mod specific inducerea unei celule T- răspuns imun mediat împotriva SARS-COV-2. 

Studiul clinic, finanțat de Ministerul Științei, Cercetării și Artelor din Baden-Württemberg, se bazează pe activitatea și condusă de PD Dr. Juliane Walz în cadrul KKE Imunologie Translațională la Departamentul Medical (Director Medical Prof. Helmut Salih) al Spitalului Universitar.  

Citește și

Un institut românesc apare pe lista Organizației Mondiale a Sănătății cu un vaccin în testare

Imunoterapia împotriva cancerului, model. O idee asemănătoare cu a profesorului Păunescu

Ideea vaccinului nou dezvoltat este derivată din imunoterapia împotriva cancerului, unul dintre principalele subiecte de cercetare ale imunologilor din Tübingen. De mulți ani, echipa din jurul lui Hans-Georg Rammensee lucrează la dezvoltarea așa-numitelor vaccinuri peptidice terapeutice pentru pacienții cu cancer. 

Intresant este că aceeași idee a avut-o și profesorul Virgil Păunescu de la institutul OncoGen din Timișoara, însă vaccinul propus de acesta nu a avut susținerea necesară din partea autorităților din România. 

Citește și

Paunescu, OncoGen: Dezvoltăm un vaccin anti-Covid cu imunitate pe viață, autoritățile - neinteresate

„Peptidele sunt părți scurte ale proteinelor, care sunt prezentate sistemului imunitar și mai ales celulelor T de pe suprafața celulelor tumorale și infectate cu virusul”, explică Hans-Georg Rammensee fondul biologic, „acest lucru permite sistemului imunitar să recunoască celulele „străine” și să le elimine ”. 

În plus, față de atacul direct al celulelor tumorale sau infectate cu virus, celulele T susțin formarea anticorpilor. „Dacă astfel de peptide sunt aplicate ca vaccinuri împreună cu un stimulator imun adecvat, așa-numitul adjuvant, celulele T pot fi activate în mod specific împotriva celulelor tumorale, dar și împotriva celulelor infectate cu virus”, descrie procesul Juliane Walz. Adjuvantul nou XS15 utilizat în studiul de vaccinare COVID-19 a fost, de asemenea, dezvoltat la Tübingen de către echipa din jurul lui Hans-Georg Rammensee - pentru vaccinările împotriva cancerului. 

„În primele noastre aplicații preclinice și clinice am observat răspunsuri puternice ale celulelor T la ambele peptide tumorale și virale atunci când s-a aplicat t eter cu XS15”, spune Hans-Georg Rammensee. 

Vaccinul românesc, lăsat de izbeliște

Acum un an, Institutul OncoGen a propus o tehnologie de vaccinomică care se bazează pe imunitatea celulară (limfocite T-citotoxice) și care asigură o protecție de lungă durată. Studiile arată 11 ani de protecție in cancer și 17 ani de protecție în prevenția SARS 1.

„Recent, un colectiv de cercetători germani de la Universitatea din Tubingen a anunțat începerea studiilor clinice pentru un vaccin care se bazează in mod exclusiv pe imunitate celulară (limfocite T-citotoxice).

Colectivul este susținut atât financiar cât și birocratic de autoritățile germane în demersul său.

De ce? Pentru că imunitatea celulară (limfocite T-citotoxice) se dovedește a fi cea mai eficientă în prevenția infecției cu SARS-CoV-2", a scris profesorul Virgil Păunescu. El a menționat că tehnologia folosită de colectivul german nu este identică cu cea dezvoltată la OncoGen, dar duce exact la același rezultat.

„Doresc să le urez succes cercetătorilor germani de la Tubingen; sper ca ei să poată să își continue cercetările în condițiile cele mai bune și, cu un pic de noroc să ducă la bun sfârșit un vaccin bazat pe imunitate celulară de lungă durată, singura cale care poate pune capăt pandemiei", a mai scris Virgil Păunescu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te