Fructul de vară care îți protejează inima și creierul. Hidratează corpul și reduce inflamația

DE Florentina Enache | Actualizat: 23.07.2025 - 14:50
Fructul de vară care îți protejează inima și creierul. Hidratează corpul și reduce inflamația - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Fructul de vară care îți protejează inima și creierul. Hidratează corpul și reduce inflamația - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Fructul de vară care îți protejează inima și creierul. Hidratează corpul și reduce inflamația - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Fructul de vară care îți protejează inima și creierul. Hidratează corpul și reduce inflamația - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Un fruct de vară dulce și suculent hidratează, susține sănătatea creierului și furnizează vitamine și antioxidanți esențiali. Protejează inima și pielea, reduce inflamația.

SHARE

Piersicile, care conțin aproximativ 89% apă, sunt mai bune decât prunele sau nectarinele, în ceea ce privește hidratarea. De asemenea, acestea conțin beneficii antioxidante similare, cu mai puține calorii.

Pepenele verde și cel galben ocupă primele locuri în clasamentul conținutului de apă, dar piersicile le urmează îndeaproape.

Cercetările arată că fructele care hidratează și furnizează electroliți ajută organismul să înlocuiască și să rețină lichidele mai bine decât apa singură.

Citește și: Fructul de vară plin de vitaminele A și C. Te hidratează și ajută digestia. Cât să mănânci

Fructul de vară ideal pentru hidratare, în zilele caniculare. Protejează inima, creierul și pielea

Piersicile oferă mai mulți electroliți, plus multe alte substanțe nutritive.

„Piersicile sunt bogate în fibre, vitamina C și potasiu”, a declarat Vandana Sheth, nutriționist, conform surselor citate de The New York Post.

„Toate aceste substanțe nutritive ajută la digestie, sănătatea inimii și imunitate.”

Fructul de vară care îți protejează inima și creierul. Hidratează corpul și reduce inflamația - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

O piersică mărime medie conține aproximativ 285 de miligrame de potasiu, un mineral esențial și electrolit care joacă un rol crucial în funcționarea nervilor, contracția musculară, echilibrul hidric, sănătatea inimii și controlul tensiunii arteriale.

Aceasta este o cantitate mai mare de potasiu decât multe suplimente electrolitice populare și aproximativ 8,4% din doza zilnică recomandată pentru bărbați și 11% din cea recomandată pentru femei, potrivit Institutului Național de Sănătate.

Majoritatea oamenilor consumă prea puțin potasiu, ceea ce le crește riscul de boli cardiovasculare.

Citește și: Fructul dulce care șterge ridurile și regenerează colagenul. Îl găsești în orice supermarket

Piersicile protejează inima, creierul și pielea. Reduc inflamația

Piersicile sunt, de asemenea, opțiuni sănătoase pentru inimă datorită conținutului lor de antioxidanți.

Acestea conțin flavonoide, care ajută la reducerea riscului de boli de inimă și susțin memoria și cogniția, precum și carotenoizi, care pot ajuta la combaterea inflamațiilor și la protejarea și refacerea pielii.

Studiile preliminare au indicat că antioxidanții pot avea potențiale efecte anticancerigene, a spus Sheth.

Flavonoidele și carotenoizii conferă, de asemenea, piersicilor culoarea lor distinctă.

„Piersicile combină două grupe de pigmenți pe care nu le vezi adesea împreună în alte fructe și legume”, a declarat Mary Ann Lila, profesoară din cadrul Universității de Stat din Carolina de Nord.

Citește și: Băutura banală care întinerește tenul. E plină de vitamina C și ajută la detoxifierea organismului

Pline de vitaminele A și C

Piersicile crude, cu coajă, furnizează aproximativ 4% din doza zilnică recomandată de vitamina A și 13% din doza zilnică necesară de vitamina C, plus câteva grame de fibre care ajută la digestie și la sănătatea intestinelor, a spus Sheth.

Pentru cei care încearcă să limiteze consumul de zahăr, este esențial să combine piersicile – care conțin până la 13 grame de zahăr natural – cu proteine sau grăsimi sănătoase. 

Această abordare ajută la încetinirea absorbției zahărului și stabilizează nivelul zahărului din sânge, a adăugat Sheth, care este și specialist certificat în îngrijirea și educarea diabetului.

„Puteți adăuga piersici tăiate mărunt pe pâinea prăjită de dimineață cu unt de nuci sau în bolul cu cereale sau iaurt, le puteți amesteca într-un smoothie sau puteți încerca să le coaceți la grătar cu un praf de condimente”, a recomandat ea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te