Zahărul produs de microbii din adâncul mărilor provoacă autodistrugerea celulelor canceroase

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.07.2025 - 20:11
Persoană ţinând în mână un flacon de laborator - Foto: Pexels/Chokniti Khongchum
Persoană ţinând în mână un flacon de laborator - Foto: Pexels/Chokniti Khongchum
Femeie om de ştiinţă lucrând în laborator - Foto: Pexels/Chokniti Khongchum
Femeie om de ştiinţă lucrând în laborator - Foto: Pexels/Chokniti Khongchum

Un zahăr produs de microbii aflaţi în adâncul mărilor provoacă autodistrugerea celulelor canceroase, printr-o reacţie numită piroptoză.

SHARE

„O nouă exopolizaharidă, foarte răspândită în spongibacterul marin, declanșează piroptoza, care prezintă efecte anticancerigene puternice” - aşa s-ar putea sintetiza vestea foarte bună pentru cei ce fac cancer.

Dar această exprimare de specialitate este de neînţeles publicului larg. Vom explica exact ce înseamnă ea, în cele mai simple cuvinte.

Ea este titlul unei lucrări ştiinţifice semnate de Ge Liu, Yeqi Shan și Chaomin Sun, pe 23 iulie 2025, în The FASEB Journal.

Zahărul produs de microbii din adâncul mărilor provoacă autodistrugerea celulelor canceroase

Cercetătorii au descoperit o nouă metodă puternică de a ucide celulele canceroase, făcându-le să explodeze din interior, spre exterior.

Un compus zaharos, descoperit în bacteriile marine, declanșează un tip de moarte celulară intensă, numită piroptoză. Acest compus nu numai că distruge celulele canceroase, dar semnalează și sistemului imunitar să se alăture luptei.

A funcționat în experimente de laborator și pe șoareci, demonstrând efecte antitumorale puternice. Descoperirea deschide calea către o nouă abordare interesantă în tratamentul cancerului, folosind molecule naturale, pentru a declanșa distrugeri țintite, conform scitechdaily.com.

Citeşte şi: Noi tratamente pentru cancer au legătură cu vitamina D. Ce face aceasta?

Promovarea piroptozei - o formă inflamatorie de moarte celulară programată - a devenit o strategie promițătoare de tratament pentru cancer.

Într-o cercetare publicată în The FASEB Journal, cercetătorii au purificat o moleculă de zahăr cu lanț lung sau o exopolizaharidă obţinută din bacterii marine și au demonstrat că aceasta declanșează piroptoza, pentru a inhiba creșterea tumorii.

Compusul, numit EPS3.9, este alcătuit din manoză și glucoză și este produs de tulpina bacteriană Spongiibacter nanhainus CSC3.9 și de alți membri ai genului Spongiibacter.

Citeşte şi: Motivul pentru care tot mai mulți nefumători fac cancer pulmonar. Fenomenul, răspândit în România

Analizele mecanistice au arătat că EPS3.9 poate viza direct 5 molecule de fosfolipide din membrană și poate exercita toxicitate tumorală prin stimularea piroptozei în celulele leucemice umane.

EPS3.9 a avut, de asemenea, efecte antitumorale semnificative la șoarecii cu cancer hepatic și a activat răspunsurile imune antitumorale.

Femeie om de ştiinţă lucrând în laborator - Foto: Pexels/Chokniti Khongchum

„Lucrarea noastră nu numai că oferă o bază teoretică pentru dezvoltarea mai multor medicamente pe bază de carbohidrați, dar subliniază și importanța explorării resurselor microbiene marine”, a declarat autorul corespondent Chaomin Sun, doctor în științe, de la Academia Chineză de Științe.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te