Horațiu Moldovan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a vorbit despre problema fondurilor pentru analize la stat.
Potrivit acestuia, spitalele publice nu folosesc integral fondurile primite pentru analize medicale, iar pacienții renunță crezând că locurile s-au epuizat.
Președintele CNAS a declarat că o soluție ar fi un sistem centralizat de programări și fonduri în timp real.
Nu sunt bani pentru analize făcute pe banii statului. Care este cauza?
„Pentru că, în acest moment, nu există o centralizare a acestor unități și a fondurilor care sunt disponibile pentru fiecare dintre aceste unități în timp real și se creează această disfuncționalitate majoră.
Pacienții au dreptate, așa este.
Citeşte şi: Scandalul concediilor medicale luate de sărbători. Casa de Sănătate: Se acordă în cazuri justificate
Un lucru foarte interesant: nu știu dacă este cunoscut faptul că o parte importantă din spitalele publice din România nu își ating valoarea de contract pe care casele de asigurări de sănătate le oferă pentru investigații de laborator și paraclinice.
Aceasta pentru că nu există o centralizare a acestor fonduri.
Horaţiu Moldovan, preşedintele CNAS - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin
Pacientul nu știe, probabil, că spitalul public are în momentul de față și sunt fonduri nealocate, sunt fonduri nefolosite, pe care la sfârșit de lună sau la sfârșit de trimestru trebuie să le relocăm altor unități.
Prin acest mecanism de sistem centralizat de programări vom fi în posibilitatea de a reloca fondurile care nu sunt folosite de anumite unități, în timp real.
Citeşte şi: După ce nu mai e șeful Sănătății, Rafila susține ideea PNL și USR a asigurărilor private de sănătate
Adică, la sfârșitul lunii, relocăm pentru cei care au adresabilitate și lucrul acesta va fi public și vizibil de către toată lumea”, a explicat Moldovan, conform antena3.ro.