Președintele refuză accesul la pensii speciale ce trec de 21.000 lei net pentru 75 de magistrați. Subiectul este unul foarte sensibil.
Pensionarii care au pensii contributive se întreabă, pe bună dreptate, de ce lor li se taie din pensie, iar celor care iau sume imense nu li se întâmplă nimic.
Pensiile speciale ar urma să fie cuprinse într-un nou pachet de măsuri fiscale ce ar trebui să ajute la reducerea bugetului de stat.
Accesul la pensiile speciale, blocat de 2 luni de Nicușor Dan. Ex ministru al justiției: „Un abuz"
Zeci de magistrați se plâng că președintele Nicușor Dan nu semnează decretele de pensionare.
Newsweek a scris despre acest lucru. Detalii, mai jos:
Citește și: Nicușor Dan a blocat accesul a 30 de magistrați la pensii de 25.000 lei. Bolojan vrea tăierea lor
CSM a protestat vehement, iar Nicușor Dan s-a apărat spunând că nu a avut timp că citească cererile de pensionare. Asta, deși semnătura președintelui este doar formală.
Reforma pensiilor speciale se află în pachetul 3 cu măsurile de austeritate. Însă unii politicieni îl acuză pe președintele Nicușor Dan de abuz pentru că întârzie semnarea pensionării magistraților.
Raluca Prună, fost ministru al Justiției, este unul dintre cei care îl critică dur pe șeful statului. Ea spune că unicii vinovați pentru faptul că judecătorii au salarii mari sunt tot politicienii.
„Am reflectat înainte să scriu această postare lungă. În ultimele săptămâni s-au întâmplat lucruri bune să ne intoxice, pe care e bine să le clarificăm:
Magistrații ies repede la pensie și au pensii speciale nesimțite. Parțial adevărat: nu mai ies atât de repede la pensie pentru că vârsta de pensionare a fost mărită eșalonat - astfel încât în câțiva ani să atingă vârsta uzuală de pensionare. Au pensiile date prin lege organică de statul român.
Magistrații sunt cei care ies la pensie cel mai repede. Fals. Polițiștii, de vreo 15 ori mai numeroși, că de asta nici nu vorbim despre ei, ies muuuult mai repede la pensie. Adică la 1 an muncit, se calculează 1,5 ani vechime.
Deci pot ieși la pensie la vreo 40 față de 48, la cât puteau magistrații să iasă cel mai devreme. Lasă că mai avem o prevedere în statutul polițistului care zice că dacă ai fost șef “de armă”, după mandat trebuie să ți se dea o funcție identică de șef de armă.
Pe românește - o dată șef, toată viața șef sau ieși la pensie (au existat cazuri la 38-39 de ani). 3. Această vechime “operativă” (1 an lucrat, 1,5 ani vechime) e valabilă la toată clasa “siguranță publică”: armata, servicii, SPP. Nu în justiție. Pe românește: dacă ești în poliția judiciară la DNA, DIICOT, un tribunal județean - procurorul care te supraveghează are 1 an vechime la 1 an lucrat, polițistul are 1,5 ani vechime la 1 an lucrat”, a scris Raluca Prună pe contul său de Facebook.
Ea dă și explicații pentru faptul că magistrații au pensii foarte mari.
„De ce am ajuns aici? De ce au magistrații aceste pensii? Care ERAU, nu mai sunt, mai mari decât salariul. Pentru că așa a vrut clasa politică. Care a legiferat prost cu intenție sau din nepricepere politică.
Nu vorbesc numai de PSD, vorbesc și de PNL și epifaniile politice în care s-a manifestat. Sub alianța Dreptate și Adevăr pensia era la un moment dat vreo 80% din venitul pe ultimele nu știu câte luni.
Nu numai în magistratură. În multe alte profesii. Vindea omul o casă? Intra la venit. Politicul vorbește numai de justiție că e cel mai simplu, ceilalți sunt de neatins. Vina este EXCLUSIV a clasei politice.
Care acum aruncă mulțimii justiția pentru a fi sfâșiată. Ce ni se propune acum? Dreptate. Dar nu totală - numai apropos de magistrați care nu au sindicat și nu se pot apăra.
Politia, armata, serviciile mai pot aștepta - sunt mult mai numeroși, unii au sindicat, alții furnizează informații politicului sau aruncă publicului informații prin presă. Sunt deci de neatins.
Cum dincolo de pensii este de neatins clientela locală care face patinoare în pantă în sate de munte sau stadioane futuriste de fotbal în orașe care nu au echipă de fotbal. De neatins - sunt mulți și aduc încă voturi.
Nu mai spun despre companii de stat la care vârful statului face apeluri lacrimogene de renunțare voluntară la indemnizații de vreo 20 de ori mai mari decât pensia unui magistrat. Ce e de făcut? Dreptate după audituri și o imagine completă a raptului statului român”, a mai specificat Prună.
Prună: Este o reglare de conturi
Ea a mai precizat că este un abuz faptul că președintele nu semnează decretele.
„Faptul că Președintele Nicușor Dan nu semnează decretele de pensionare ale magistraților pe legea actuala este un abuz și ne va costa.
Eu una am votat în mai pentru respectarea legii, nu pentru abuzarea ei. A da cu magistratura de pământ ca cea mai facilă soluție, care satisface pofta de dreptate socială a unui public pierdut în porcăriile legislative și contactele de stat, nu ne va duce nicăieri. Nimic nu a împiedicat politicul să facă o lege distincta a salarizării și pensionarii din magistratura. Magistrații (vreo 12 mii activi și pensionari) servesc un serviciu public: justiția.
Dacă îi sâcâim cu uite pensia, nu e pensia, cu minciuni în presă că au cele mai mari salarii și pensii, s-ar putea să rămânem fără un serviciu public esențial”, a mai spus Prună.
Nu am cifre, dar cred că cele vreo 2500 de companii de stat centrale și locale cu toate consiliile lor de administrație populate de clientela politica sunt mult mai consumatoare de bani publici pe nimic.
Ce a apărut public că reglare de conturi arata că indemnizația de ședință (1 ședință) la unele companii e cât salariul (lunar) al vreo 3-4 magistrați.
Aceste câteva mii de magistrați au câteva milioane de dosare. O plecare masiva la pensie sau pur și simplu în afara profesiei înseamnă blocarea statului. Exista soluții, inclusiv cu privire la magistrații care au pensii mai mari decât salariul. Și nu e nevoie de grupuri de lucru. E nevoie de dialog și de încetarea diabolizarii. Vrăjitoarea din cetate nu e magistratura. E în alta parte și se da sfânta”, a mai transmis Prună.
Cât ar urma să taie din pensiile magistraților?
Recent, ministrul Muncii, Florin Manole, și-a depășit atribuțiile și a anunțat tăierea pensiilor speciale cu 15%. Newsweek a făcut o simulare pe acest procent și rezultă tăieri de pensii speciale între 3.000 lei și 5.000 de lei.
Citește și: Ministrul Muncii anunță tăierea pensiilor speciale cu 3.000-5.000 de lei. S-a anunțat și data exactă
Un judecător cu vechime de peste 20 de ani are pensie medie de 22.500 de lei. Tăierea cu 15% a pensiei speciale însemană aproape 3.500 de lei.
Ilie Bolojan și ministrul de justiție au anunțat că prima măsură va fi creșterea vârstei de pensionare care va urca la 60 de ani.
Cât de mari sunt pensiile speciale la care Nicușor Dan blochează accesul? Acestea sunt de peste 20.000 de lei.
Am luat un exemplu la întâmplare de pe lista cu cei 75 de magistrați cărora Nicușor Dan nu le semnează cererea de pensionare.
Râșnoveanu Mihaela Gabriela este vicepreședinte al Tribunalului București și are următoarele venituri declarate în ultimii 4 ani:
Venit de 300.000 lei net în 2024
Venit de 286.000 lei net în 2023
Venit de 410.000 lei net în 2022
Venit de 250.000 lei net în 2021
Citește și: Magistrații apără pensie speciale de 20.000 lei. Nu suntem privilegiați. Se ascute lupta cu Bolojan
Venit net mediu în ultimii 4 ani - 26.000 lei.
Pensia specială se calculează după formula: 80% din venitul mediu pe ultimii 4 ani.