Nouă formulă de recalculare a pensiilor la 1 august. Cum calculați corect CASS și impozitul?

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.07.2025 - 13:59
Pensionară verificând pensia la computer - Foto: Freepik
Pensionară verificând pensia la computer - Foto: Freepik
Pensionară verificând pensia la computer - Foto: Freepik
Pensionară verificând pensia la computer - Foto: Freepik

Un număr de 1.800.000 de pensionari vor avea parte de o nouă formulă de recalculare a pensiilor. Pensionarii vor plăti și impozit și CASS dacă au pensie peste 3.000 lei. Formula de recalculare a pensiilor are un mic detaliu de care trebuie să țineți seama.

SHARE

Schimbare radicală în sistemul de pensii de la 1 august. Pensionarii vor plăti atât impozit, dar și asigurări de sănătate CASS. Modul de recalculare a pensiilor conține un detaliu foarte important și poate să îi nedumerască pe unii pensionari.

Vă spunem la ce sumă din pensie se va aplica CASS și la ce sumă se va aplica impozitul. De asemenea, vă vom spune de ce CCR a decis că e corect ca pensiile să fie și impozitate, iar pensionarii să plătească și CASS.

Nouă formulă de recalculare a pensiilor la 1 august. Cum calculați corect CASS și impozit?

Pensiile mai mari de 3.000 de lei sunt impozitate. Impozitul este de 10% din suma care depășește 3.000 de lei. Dacă ai 5.000 lei pensie, plătești impozit de 200 de lei.

De la 1 august se plătește și CASS. Contribuția la asigurările de sănătate este tot de 10%. Dar la ce sumă se aplică cei 10%?

Exemplul unei pensii de 4.000 de lei.

CASS = 10% din valoarea pensiei de 4.000 de lei din care scazi plafonul de 3.000 lei = 10% din 1.000 de lei = 100 de lei este CASS la o pensie de 4.000 lei

Impozitul este de 10% din valoarea pensiei de 4.000 de lei din care scazi impozitul de 100 lei. Impozitul este de 10% din 3.900 lei = 90 lei impozit la o pensie de 4.000 lei.

Exemplu pensie de 5.000 de lei 

CASS = 10% din valoarea pensiei de 5.000 de lei din care scazi plafonul de 3.000 lei = 10% din 2.000 de lei = 200 de lei este CASS la o pensie de 4.000 lei

Impozitul este de 10% din valoarea pensiei de 5.000 de lei din care scazi impozitul de 200 lei. Impozitul este de 10% din 4.800 lei = 180 lei impozit la o pensie de 4.000 lei.

CCR a decis: e corect ca pensionarii să plătească CASS și impozit la pensie

Newseek a relatat pe larg despre modul în care CCR a motivat că imopunerea CASS la pensii este corectă. CCR a spus, în esneță, că e dreptul guvernului să aplice CASS, că neplata CASS este doar o excepție.

Citește și: CCR a motivat de ce pensionarii trebuie să plătească CASS la pensie. „Să crească bugetul”

CCR a mai spus că 3.000 de lei este o pensie decentă. Și de aceea e normal ca pensionarii care au peste 3.000 lei pensie să plătească CASS.

Newsweke prezintă un pasaj din motivarea CCR pentru care crede că e constituțională aplicarea CASS la pensii.

Cu privire la susținerea potrivit căreia contribuția de asigurări sociale de sănătate se impune pe sume provenite din venituri deja impozitate, așadar, s-ar realiza o dublă impunere, ceea ce ar contraveni principiilor fundamentale ale fiscalității, Curtea reține că, prin natura sa, pensia din sistemul public este o formă de asigurare socială reglementată în considerarea art.1 alin.(3) din Constituție privind caracterul de stat social al României.

La stabilirea cuantumului pensiei se ține seama de numărul total de puncte acumulate în cadrul stagiului de cotizare, determinat prin valorizarea punctajelor lunare, care, la rândul lor, se determină, de principiu, prin raportare la venitului brut lunar realizat de asigurat [a se vedea Capitolul II din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1089 din 4 decembrie 2023].

Pensionară verificând pensia la computer - Foto: Freepik

Citește și: Ce sume uriașe de bani pierd pensionarii la pensie în 2025? Cine rămâne fără 2.000 lei

Ca atare, impozitul pe veniturile realizate din raporturi de muncă nu condiționează și nu influențează cuantumul pensiei, cele două categorii de venituri având naturi juridice diferite, ce determină un regim fiscal pe care legiuitorul îl structurează în funcție de opțiunea sa.

Totodată, impozitarea veniturilor din salarii și din pensii nu are nicio legătură cu asigurarea socială de sănătate, întrucât, pentru a beneficia de asigurare de sănătate, trebuie plătită o „primă” de asigurare, denumită contribuția de asigurări sociale de sănătate, care are o destinație specială, iar sumele rezultate se constituie venit la Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).

Astfel, plata contribuției garantează persoanei în cauză, salariat și/ sau pensionar, calitatea de asigurat la sistemul public de sănătate. Rezultă că veniturile din pensii sunt venituri în sens fiscal, iar faptul că asiguratul a plătit impozit și contribuție de asigurări sociale de sănătate pe salariu nu condiționează în niciun fel posibilitatea legiuitorului de impozita sau de a preleva respectiva contribuție asupra veniturilor din pensie. 

CONCLUZIE CCR pune că e normal ca pensioanrii să plătescă și pensie și CASS pentru că sunt 2 tipuri de taxare care nu se exclud una pe cealaltă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te