Un vaccinat poate transmite coronavirus persoanelor nevaccinate. Se lucrează la un spray anti-COVID

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 21.01.2021 - 16:48
Infecția cu Sars-COV 2 se adăpostește în nas
Infecția cu Sars-COV 2 se adăpostește în nas

O persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19 se protejează pe sine, dar poate să transmită celorlalți infecția cu coronavirus. De aceea, specialiștii recomandă purtarea măștii de protecție până când va fi vaccinată majoritatea populației.

SHARE

Masca de protecție împotriva COVID-19 trebuie purtată și după vaccinare, deoarece specialiștii nu știu încă dacă anticorpii care apar după administrarea vaccinului se află în cantitate suficientă în căile aeriene. 

Prin urmare, încă nu e clar dacă infecția care ajunge pe calea aerului în nasul unei persoane vaccinate este distrusă sau nu. Există riscul ca Sars-COV 2 să se adăpostească, fără a afecta corpul gazdă, dar să fie transmisă mai departe când acesta intră în contact cu o persoană nevaccinată.

„După administrarea intra musculară a vaccinului, apar anticorpii circulanți, care au ca destinație principală zona pulmonară. Nu știm încă dacă acești anticorpi se află la nivelul mucoasei nazale într-o cantitate suficientă să preîntâmpine un potențial contact al persoanei vaccinate cu un purtător, astfel încât persoana vaccinată să devină un purtător al virusului la nivel nazal și să îl poată transmite mai departe.

Aici este o mică rezervă pe care o avem, dar este în studiu.

Există în lucru un spay nazal care ar duce la apariția unei imunități locale prin creearea unor anticorpi la nivel local și printr-o protecție mai bună la nivel nazal.

Deocamdată vaccinurile pe care le avem protejează împotriva apariției bolii la cei vaccinați”, a explicat epidemiologul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul unei dezbateri organizată de Colegiul Medicilor și TVR. 

Citește și: Coronavirusul se modifică. Masca, purtată până se vaccinează 10 milioane de români

La începutul lui ianuarie, în Marea Britanie au început primele studii clinice cu un spray nazal dovedit că ucide Coronavirus în proporție de 99,9%.

Spray-ul nazal cu oxid nitric SaNOtize (NONS) este conceput pentru a ucide virusul în căile respiratorii superioare ale nasului, împiedicându-l să incubeze și să se răspândească în plămâni.

A fost dezvoltat de SaNOtize Research and Development Corp cu sediul în Vancouver, Canada, iar oamenii de știință au descoperit că, atunci când este produs în mod natural de corpul uman, oxidul nitric este eficient în rezistența la infecțiile virale, potrivit RFI.

Citește și: EXCLUSIV Epidemiologul american Fauci: Vaccinul COVID-19 previne boala, nu previne infecția

„Tratamentul SaNOtize ar trebui considerat un eficient pentru căile respiratorii superioare, similar cu atunci când oamenii folosesc igienizatoare pentru mâini pentru a-și curăța mâinile”, a declarat Rob Wilson, fost deputat al Partidului Conservator care supraveghează procesul din Marea Britanie pentru SaNOtize.

Oamenii de știință consideră că Coronavirus se transmite prin picături aeriene către membranele mucoase din nas, unde este reprodus în timpul unei perioade de incubație de trei zile, afectând celulele mucoasei nazale, iar apoi este trecut în tractul respirator inferior.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te