Coronavirusul se modifică. Masca, purtată până se vaccinează 10 milioane de români

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 20.01.2021 - 19:46
Vaccinarea ne va scăpa de mască. Dar nu imediat. Foto Inquam Photos/George Călin
Vaccinarea ne va scăpa de mască. Dar nu imediat. Foto Inquam Photos/George Călin

Masca de protecție împotriva coronavirusului și măsurile de distanțare trebuie folosite și în cursul anului 2021, chiar dacă a început campania de vaccinare. De asemenea, restricțiile trebuie respectate chiar și de către persoanele care s-au vaccinat.

SHARE

Specialiștii străini și români avertizează că vaccinarea nu înseamnă, în prima fază, renunțarea la masca de protecție sau la măsurile de distanțare socială. Acest lucru va fi posibil abia când minimum 60-70% din populația globului va fi imunizată, prin boală sau prin vaccin, obiectiv care va fi atins cel mai devreme abia la finalul acestui an. 

Newsweek România a publicat marți declarația lui Anthonny Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, coordonator al comandamentului american pentru coronavirus, care a avertizat că vaccinul COVID-19 previne boala, nu previne infecția.

Citește și: EXCLUSIV Epidemiologul american Fauci: Vaccinul COVID-19 previne boala, nu previne infecția

Vaccinul este, în acest moment, singura soluție eficientă împotriva COVID-19, boala declanșată de coronavirusul pornit din China. Dar până când va fi administrat unui număr suficient de oameni, există riscul ca Sars-Cov 2 să facă mutații care îl pot face și mai periculos. 

„Specialiștii au făcut două recomandări statelor: să realizeze vaccinarea într-un an de zile a minimum 60% din populație și să mențină numărul infecțiilor la un nivel minim, pentru a limita la maximum posibilitățile virusului de a da noi variante. 

Și virusul luptă să supraviețuiască și deja au apărut tulpini noi în Marea Britanie, în Africa de Sud și mai nou în California. 

Generează noi variante care să fie mai performante, adică mai periculoase”, a explicat, pentru Newsweek România, epidemiologul Emilian Popovici. 

Pentru a menține infecțiile la un nivel redus, trebuie aplicate în continuare măsurile de distanțare socială și masca de protecție, pentru că deocamdată a fost vaccinată o proporție mică din populația globului. Deci, virusul încă are unde se răspândi. 

„În plus, nu putem să punem un ecuson pe cei care s-au vaccinat, ca să știm care e și care nu. Și dacă s-ar decide ca cei vaccinați să nu mai poartă mască de protecție, ar profita și cei care nu s-au imunizat, dar sunt anti-mască”,  a precizat vice-președintele Societății Române de Epidemiologie.

Cât privește afirmația că o persoană vaccinată rămâne în continuare infecțioasă, Emilian Popovici spune că, deocamdată, acestea sunt doar ipoteze luate în calcul. Dar, în mod clar, o persoană vaccinată este protejată față de COVID-19.

„Dacă previi îmbolnăvirea, previi și formele grave ale bolii, evident. Un anumit procent dintre cei vaccinați, un procent mic, va putea dezvolta boala, dar va fi o formă ușoară, pentru că sistemul imunitar va fi deja pregătit”, a arătat epidemiologul.  

Emilian Popovici a explicat că există nouă măsurători pentru a stabili cât de bun este un vaccin: cea a eficienței, stabilită în mediu controlat, în cadrul studiilor clinice de laborator, și cea a efectivității, care se stabilește în viața reală, după ce este administrat. Există o diferență în minus în cazul acesteia din urmă. 

„În mediul controlat, eficiența e mare, de 95%. Abia de acum vom vedea cât este de eficient acest vaccin în viața reală. La cel gripal, verificat deja, eficiența în laborator este de 50-70%. Efectivitatea, în viața reală, este între 40-60%. Deci cu 10% mai puțin. 

O să vedem, după studii și pe vaccinul anti COVID-19, cât este efectivitatea reală, care nu poate fi sub 75%. Dar e un procent bun, căci se dovedește protector și pentru îmbolnăvire, și pentru formele grave de îmbolnăvire”, a precizat Emilian Popovici, pentru Newsweek România.

Masca va rămâne obligatorie, așadar, până când va fi imunizată o parte relevantă din populație. 

„Vom scăpa de mască și de restricții când vom face imunitate colectivă, 70% din oameni. Deci, în România, când se vor vaccina sau se vor imuniza prin boală peste 10 milioane de români”, a menționat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te