EXCLUSIV Epidemiologul american Fauci: Vaccinul COVID-19 previne boala, nu previne infecția

DE Marius Daea | Actualizat: 22.01.2021 - 20:38
Dr. Anthonny Fauci spune că e important ca 80% dintre oameni să se vaccineze. Foto Getty Images
Dr. Anthonny Fauci spune că e important ca 80% dintre oameni să se vaccineze. Foto Getty Images

Nu vom fi eliberați de amenințarea COVID-19 până nu vom obține imunitate pentru 70% până la 85% din populația, a declarat dr. Anthony Faucci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, coordonator al comandamentului american pentru coronavirus.

SHARE

Vaccinurile COVID-19 bazate pe tehnologia ARN Mesager nu au fost realizate în jumătate de an, cum vor să sugereze unele voci neîncrezătoare, ci s-a bazat pe o platformă care este în cercetare de peste un deceniu. 

„Avem o experiență considerabilă de decenii cu coronavirusurile, deoarece 15 până la 30% din toate răcelile comune sunt cauzate de coronavirusuri. De exemplu, ne-am ocupat de Sindromul respirator acut sever (SARS) în 2002, Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în 2012, iar acum a treia pandemie este cauzată de noul coronavirus SARS CoV-2, care dă boala COVID-19”, a explicat dr. Anthony Fauci, în cadrul unei discuții online cu jurnaliști din toată lumea, la care a participat și corespondentul Newsweek România

Discuția a fost organizată în cadrul programului HIVR4P //Virtual Journalist Fellowship. Inițial, întâlnirea trebuia să aibă loc la Cape Town, în Africa de Sud, în cadrul unui congres mondial despre HIV, dar din cauza pandemiei, s-a desfășurat doar on line. 

Cercetarea pentru vaccinul COVID-19 nu a început de la zero, în 2020, a menționat, așadar coordonatorul eforturilor americane de luptă împotriva coronavirusului. 

Citește și: Coronavirusul se modifică. Masca, purtată până se vaccinează 10 milioane de români

„Viteza nu a fost o nesăbuită, viteza a fost știință”, a declarat dr. Anthonny Fauci, care a menționat că tehnologia platformei de vaccinare este, practic, cel mai important moment științific al anului trecut. 

Vaccinurile Pfizer și Moderna prezintă eficacitate de 94 până la 95% și au au primit autorizația Food and Drug Administration (FDA), instituția din SUA care dă aprobările pentru intrarea pe piața americană a oricărui medicament nou.

Studiile definitive, a precizat doctorul, au confirmat că vaccinul bazat pe tehnologia ARN Mesager este extrem de eficient în prevenirea COVID-19, o boală cu forme foarte grave.

„COVID-19, în manifestările sale severe, nu provoacă doar disfuncții corporale grave la adulți, ci și sindrom inflamator multisistem la copii (MIS-C), care seamănă cu boala Kawasaki”, a adăugat dr. Anthonny Fauci, la întâlnirea cu jurnalistul Newsweek România.

Totuși, medicul și imunologul de renume mondial și-a exprimat teama cu privire la eficacitatea vaccinului COVID-19 împotriva variantei sud-africane a coronavirusului, care pare puțin mai complexă decât varianta din Marea Britanie.

„Oamenii de știință britanici au remarcat că varianta britanică tinde să crească transmisibilitatea dar nu și virulența sa, dar varianta sud-africană este puțin mai complicată, ceea ce poate face eficiența vaccinului vulnerabilă”, a spus dr. Fauci.

Până în prezent, spune dr. Fauci, variantele existente nu păreau să aibă un impact negativ asupra prevenirii COVID-19 prin vaccinurile disponibile în prezent. „Cu toate acestea, îl urmărim cu mare atenție, deoarece este posibil ca, printr-o mutație sau două, să aibă uun impact negativ asupra eficacității vaccinului”.

Cum pot fi convinși scepticii să se vaccineze

În SUA, există peste 50% rată de refuz și ezitare la vaccinare. Doctorul american a sugerat că nu ar trebui adoptată calea acuzatoare, ci că mult mai eficient este să fie explicată știința dezvoltării și aprobării vaccinurilor.

Citește și: Un vaccinat poate transmite coronavirus persoanelor nevaccinate. Se lucrează la un spray anti-COVID

„Alt mod în care mă ocup de scepticismul vaccinal ”, a precizat dr. Anthony Fauci, „este să continui să le spun oamenilor că nu guvernul federal sau companiile farmaceutice sunt cele care promovează cercetarea. Este știința însăși”.

De asemenea, o modalitate de a scădea scepticismul este reprezentată de vaccinarea în public a personalităților cunoscute, precum președintele  ales al SUA Joe Biden și vicepreședintele  Kamala Harris. Și chiar Anthonny Fauci.

„Cred că dacă încercați să eliminați politica și să explicați știința, oamenii care au îndoieli vor vedea că în cele din urmă, în principal, atât vaccinurile, cât și măsurile de sănătate publică funcționează”, a precizat epidemiologul.

„Nu vom fi eliberați de amenințarea COVID-19 până nu vom obține 70-85% imunitate în rândul populației. Trebuie să zdrobim focarul  de COVID- 19 așa cum am făcut cu rujeola, poliomielita și este posibil”.

Dr. Anthonny Fauci a informat că multe companii se pregătesc să facă miliarde de doze. „Vom avea suficiente vaccinuri într-un an sau doi pentru întreaga lume”.

Până atunci, oamenii trebuie să poarte măști, să se spele pe mâini și să adopte măsuri de sănătate publică, care inhibă în mod clar răspândirea. „Procedurile standard de operare (SOP) ajută, de asemenea, la evitarea impunerii unor blocaje complete, care implică dificultăți economice”.

COVID-19 este mult mai infecțios decât HIV, un virus identificat pentru prima dată în 1981. În 40 de ani, 76 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV la nivel global, în timp ce COVID-19 a infectat 91 milioane persoane doar dintr-un an.

Totuși, HIV este mult mai mortal. Aproximativ doi la sută dintre persoanele infectate cu COVID-19 au murit, în timp ce în cazul HIV, rata mortalității a atins în trecut un record de 43 la sută.

Sub efectele indirecte ale COVID-19, decesele cauzate de HIV, tuberculoză și malarie pe parcursul a cinci ani ar putea crește cu până la 10%, 20% și respectiv 36%, comparativ cu timpul dinaintea pandemiei COVID-19, a arătat epidemiologul american, în cadrul discuției cu jurnaliștii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te