Povestea unui român care se luptă cu COVID- 19: „Am rămas cu bizareriile neurologice”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.04.2020 - 11:18
Mihai Mangiulea Foto: Facebook

Mihai Mangiulea, un fotograf român stabilit la Toulouse (Franța), povestește pe pagina sa de Facebook prin ce trece de când s-a infectat cu noul coronavirus.

SHARE

Vă prezentăm postarea integrală a lui Mihai Magiulea:

„Am trecut în a 20 zi a infecției cu COVID- 19. Formă pe care o am este «doar» severă pentru că organismul a avut un răspuns imunologic bun, și mai ales pentru că atacului viral asupra plămînilor nu i s-a adăugat altă infecție (bacteriană, microbiană sau de altă natură virală).

Am particularitatea, de o viață, de a nu face febră, iar răspunsul organismului meu de la prima manifestare simptomatică a fost, paradoxal, să își coboare temperatura între 34,5 - 35 grade; am putut astfel, dîrdîind și frisonînd, să-mi păstrez capul limpede și autonomia. Bref, să nu ratez nimic din această experiență.

Am avut nevoie de un supliment de oxigen - mi-ar fi fost mai ușor dacă aș fi stat trei-patru zile sub oxigen - dar n-ai cu cine - pentru că după o trecere probatorie prin spital, CHU Pourpan din Toulouse, am dorit să prefer să nu, și să fiu supravegheat la domiciliu.

Periodizarea a fost oarecum cea consacrată: șapte zile delirante, de du-te-vino al manifestărilor simptomatice extrem de diverse, șapte-opt zile de infecție pulmonară și a sistemului respiratoriu.

Sînt acum în perioada în care mă vindec, presupun, de infecție, în care trăiesc cu rezultatele atacului viral, și culmea, în care revin manifestările primei perioade.

Au rămas bizareriile neurologice (virusul vizează, e un tropism al său, și sistemul nervos central - nu se cunoaște încă cum o face și care sînt consecințele de durată) - cefalee violente, profunde, inducînd momente cataleptice, absența odoratului, șamd.

Pentru clasa mea de vîrstă, ce începe cu cincizeci de ani, cazurile asimptomatice devin rare, cele pauci-simptomatice (cu simptome puține- n.red.) și consacrate majoritare, iar tendința este să devină tot mai grave și periculoase.

Dar există chiar pentru cei care fac numai o formă de gravitate medie a infecției, un moment de risc - în timpul infecției pulmonare - care poate avea o evoluție periculoasă, cu atît mai mult cu cît intervine într-un mod fulminant.

(De altfel urgența, rapiditatea, dacă nu chiar instantaneitatea, este tipică manifestărilor infecției cu COVID. Nimic nu se întîmplă molcom.)

Dintre cei ce întră în tratament intensiv sau în reanimare și revin, nici unul - chinezii au confirmat acest lucru - nu s-a întors cu adevărat la o viață normală, toți au sechele și sînt în continuare sub tratament.

Or, chiar un caz că al meu e susceptibil de a avea necroze pulmonare semnificative. Numărul morților va continuă să crească și după faza epidemică.

Apropo: cei care invocă numărul morților din accidentele de mășină contra mizilicului care e numărul morților covid, ar trebui să se informeze oleacă.

Numărul morților covid din Spania și Italia depășește de trei ori pe cel al morților din accidentele rutiere din țările respective de anul trecut.

În Franța este astăzi (și numai azi) egal. Apoi - fără alt comentariu: din 25 de morți de gripă doar unul a fost vaccinat împotriva ei. Asta, desigur, apropo de comparație cu numărul de morți ai gripei.

Altfel, infecția serioasă cu covidul nu are nimic, în nici un fel, de a face cu o <<gripă mai (g)rea>>. Unii dintre dvstră îmi veți da, din păcate, dreptate.

Dacă și așa persistă impresia că-i mizilic și isterie la mijloc - chestii care pe cap individual vor fi probabil temperate de experiența directă cu infecția cu covidul - zic să mai avem puțintică răbdare.

Mai sînt cei cu «c-o moarte tot sîntem datori». După dvstră, domnilor. Aveți totuși grijă să nu-i infectați pe cei care au așteptări mai inteligente de la viață.”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -