Un medicament pentru pierderea în greutate este eficient în tratarea sforăitului în somn

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.06.2024 - 18:36
Un medicament pentru pierderea în greutate este eficient în tratarea sforăitului în somn - Foto: Pexels/Kampus Production
Un medicament pentru pierderea în greutate este eficient în tratarea sforăitului în somn - Foto: Pexels/Kampus Production

Un medicament pentru pierderea în greutate este eficient în tratarea sforăitului în somn. Tratarea apneei obstructive de somn cu un medicament pentru diabetul de tip 2 poate oferi noi speranțe.

SHARE

Un medicament pentru pierderea în greutate este eficient în tratarea sforăitului în somn. Tratarea apneei obstructive de somn cu un medicament pentru diabetul de tip 2 poate oferi noi speranțe, pentru cei care suferă de tulburarea aceasta de somn, arată un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din California-San Diego School of Medicine și colaboratori internaționali au efectuat un studiu de un an în care 469 de bolnavi de apnee în somn din Statele Unite și din alte șase țări au primit fie 10, fie 15 miligrame de tirzepatidă.

Un medicament pentru pierderea în greutate este eficient în tratarea sforăitului în somn

Aceasta este aprobată pentru pierderea în greutate sau ca placebo, a spus UC. Studiul a fost dublu-orb, ceea ce înseamnă că nici pacienții, nici anchetatorii nu știau cine a primit medicamentul propriu-zis.

Rezultatele, publicate în New England Journal of Medicine, relevă că tirzepatida a dus la o scădere semnificativă a numărului de întreruperi ale respirației în timpul somnului.

Este un indicator-cheie folosit pentru a măsura severitatea apneei în somn, mult mai mare decât ceea ce a fost observat în timpul somnului. pe grupul de control.

Citeşte şi: Sforăitul este mult mai periculos decât credem noi. La ce poate să ducă acesta

„Acest studiu marchează o piatră de hotar semnificativă în tratamentul OSA, oferind o nouă opțiune terapeutică promițătoare, care abordează atât complicațiile respiratorii, cât și cele metabolice”, a spus dr. Atul Malhotra.

Malhotra este autor principal și profesor de Medicină la Universitatea din California, San Diego School of Medicine și director de Medicină a Somnului la UC San Diego Health, conform UPI.

Participanții la studiu au inclus atât pacienți care au primit terapie continuă cu presiune pozitivă a căilor respiratorii - în care un aparat menține căile respiratorii deschise în timpul somnului, pentru a preveni întreruperile respirației - cât și cei care nu au primit, dar toți au avut un diagnostic clinic de obezitate.

Citeşte şi: Ce beneficii au măștile de dormit pentru somn? De ce este important să dormim în întuneric complet?

În mod semnificativ, cei care au luat tirzepatidă - ingredientul activ din Zepbound - s-au îmbunătățit până la punctul în care CPAP (aparatul ce menţine căile respiratorii deschise în timpul somnului) ar putea să nu fie necesară, au spus cercetătorii.

Ei au observat că datele existente au indicat cu tărie că terapia medicamentoasă, care vizează atât apneea în somn, cât și obezitatea oferă beneficii mai mari decât tratarea separată.

Cel mai frecvent efect secundar raportat au fost problemele ușoare de stomac. Studiul a fost parțial finanțat de dezvoltatorul tirzepatidei, Eli Lilly, coautor prin patru dintre directorii medicali ai gigantului farmaceutic american.

Important pentru bolile cardiovasculare

Nivelurile reduse de oxigen din sânge cauzate de episoadele repetate de respirație neregulată, din cauza blocării totale sau parțiale a căilor aeriene superioare, care caracterizează apneea, sunt de asemenea legate de risc crescut de hipertensiune arterială și boli de inimă, studiile anterioare realizate de Malhotra estimând până la 936 de milioane de suferinzi din întreaga lume.

Citeşte şi: De câte ore de somn are nevoie organismul, în funcție de vârstă? Care sunt pericolele insomniei?

Studiul a susținut că tirzepatida reduce de asemenea factorii de risc pentru aceste boli cardiovasculare asociate și a îmbunătățit greutatea corporală.

Malhotra a salutat noua abordare ca un progres în managementul tulburării obstructive de somn, cu potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții pentru mulți dintre cei afectați, pentru care anterior singura opțiune erau dispozitivele intruzive, precum CPAP, dar care dau rezultate numai atunci când sunt folosite consecvent.

Personalizat, eficient

„Acest nou tratament medicamentos oferă o alternativă mai accesibilă pentru persoanele care nu pot tolera sau adera la terapiile existente. Credem că combinația dintre terapia CPAP cu pierderea în greutate va fi optimă pentru îmbunătățirea riscului și simptomelor cardiometabolice”, a spus Malhorta.

„Tirzepatida poate viza de asemenea mecanismele de bază specifice apneei în somn, ceea ce poate duce la un tratament mai personalizat și mai eficient.

Înseamnă că putem oferi o soluție inovatoare, semnificând speranță și un nou standard de îngrijire, pentru a oferi ușurare nenumăratelor persoane și familiilor lor, care s-au luptat cu limitările tratamentelor existente.

Echipa intenționează să urmărească cercetarea, prin efectuarea de studii clinice, pentru a investiga efectele tirzepatidei atunci când este utilizată pe termen lung.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te