Medicul psihiatru Florin Ene de la Spitalul dr Alexandru Obregia din Capitală afirmă că alcoolul este la îndemâna tuturor, dar are efecte toxice extrem de mari.
Organismul se adaptează şi ajunge să tolereze şi cantităţi extrem de mari, însă apar diferite boli.
Citește și: Alimentele care te ajută să scapi rapid de mirosul de alcool și să îți împrospătezi respirația
Un medic psihiatru avertizează: Alcoolul are efecte toxice extrem de mari. Ce boli „favorizează”
”Alcoolul este aşa la îndemâna tuturor, dar este o substanţă care are efecte toxice extrem de mari asupra organismului şi are, din păcate, efecte care induc dereglări pe sistemul de inhibiţie şi stimulare al corpului”, a declarat psihiatrul Florin Ene, relatează News.ro.
Medicul explică faptul că, dacă este un consum moderat, problemele nu sunt atât de mari, dar intervin în momentul în care cantitatea creşte.
”Dacă nu dezvoltă mai mult, atunci nu ar fi aşa, din perspectiva mea, un mare pericol. Gastroenterologii n-ar accepta ceea ce spun acum. Înainte acceptau cardiologii, dar (…) nu mai există recomandări de consum.
Citește și: Unde se află fântâna cu vin gratis din care poți bea pe săturate? Condiție: nu ai voie să te îmbeți
Deci, dacă acum 20 de ani se recomanda un pahar de vin roşu, acum nu mai exista recomandări, dar, în schimb, acum se pune problema că dacă consumi, s-o faci în manieră moderată.
Adică se ajunge tot la consum moderat, dar nu se recomandă”, a mai declarat medicul.
Floin Ene a precizat că organizmul luptă cu adaptarea.
”Tu îi dai mai mult, o perioadă aşa, organismul se adaptează (…) sunt mulţi care aţi văzut că au fost găsiţi la volan cu 3 la mie sau cu cantităţi mari, pentru că şi-au dezvoltat toleranţa atât de mult încât pot conduce. Deci nu sunt morţi”, a mai declarant medical.
Potrivit acestuia, în momentul când scoţi brusc alcoolul, după o cantitate foarte mare, organismul rămâne suprastimulat.
”Păi acea suprastimulare este catastrofală. E obligatoriu să fie asistat pentru că acea supradsimulare poate să conducă la fenomene severe, inclusiv deces. Şi sunt recunoscute decesele inclusiv în condiţii asistate”, a mai declarat medical.
Specialistul a adăugat că, la consumul de alcool, apar fenomene digestive - hepatită, ciroză, pancreatită acută, afectare renală, diselectrolitemii severe, care într-adevăr au nevoie de asistare.