Într-un raport publicat miercuri, UE recomandă „actualizarea mecanismelor de depistare a contacților, capacitatea de diagnosticare a ortopoxvirușilor și să revizuiască disponibilitatea vaccinurilor antivariolice, a antiviralelor și a echipamentelor de protecție personală (EPI) pentru profesioniștii din domeniul sănătății".
Raportul nu recomandă programe de vaccinare în masă a persoanelor care nu prezintă un risc deosebit, dar afirmă că cei expuși ar trebui fi vaccinați.
Personalul medical care ar putea fi expus la virus ar putea fi vaccinat, de asemenea, ca măsură de precauție.
Raportul precizează că persoanele infectate „ar trebui să rămână izolate până la vindecarea completă a erupției cutanate, evitând contactul cu persoanele imunodeprimate și cu animalele de companie".
Cazuri de variolă a maimuțelor au fost descoperite în nouă state membre ale UE: Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Spania, Suedia și Olanda. Boala a fost descoperită, de asemenea, în Marea Britanie, precum și în Canada, SUA (Boston și New York), Australia, Israel și Elveția.
În prezent, nu există un vaccin specific aprobat, dar vaccinul pentru variolă este eficient.
Citește și
VIDEO Variola maimuței se ia prin contact apropiat, prin act sexual. Necesită carantină 21 de zile
Belgia, prima țară care introduce carantina obligatorie pentru variola maimuței
În cazul în care focarele actuale continuă să se extindă, este posibil ca statele să fie nevoite să înceapă să distribuie vaccinuri pentru a încerca să țină pasul cu răspândirea bolii.
De exemplu, contacților apropiați ai celor infectați li s-ar putea administra vaccinul pentru a le oferi protecție.
Marea Britanie a recomandat deja ca persoanelor de contact cu cei infectați cu virusul variolei maimuței să li se administreze un vaccin de profilaxie postexpunere (PEP).
Acesta ar fi vaccinul Imvanex împotriva variolei, care conține o formă vie modificată a virusului numit "vaccinia Ankara", care este înrudit cu virusul variolei.
În trecut, oamenii primeau în mod obișnuit un vaccin antivariolic, dar nu mai primesc acest vaccin de când variola a fost declarată oficial eradicată, în 1980.