VIDEO Variola maimuței se ia prin contact apropiat, prin act sexual. Necesită carantină 21 de zile

DE Elena Andrei | Actualizat: 24.05.2022 - 16:32

Variola maimuței nu se răspândește ușor între oameni, dar se transmite prin contact sexual între persoane gay și bisexuale și poate genera și forme severe, a declarat agenția de sănătate a UE.

SHARE

 

„Transmiterea de la om la om are loc prin contactul apropiat cu materialul infecțios din leziunile pielii unei persoane infectate, prin picături respiratorii în contact prelungit față în față și prin materiale, obiecte infectate”, a comunicat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Raportul a subliniat că majoritatea pacienților diagnosticați cu variola maimuțelor în Europa erau bărbați homosexuali și „natura leziunilor care se prezintă în unele cazuri sugerează că transmiterea a avut loc în timpul actului sexual”.

Agenția de sănătate a UE a avertizat că persoanele care au mai mulți parteneri sexuali prezintă un risc mai mare de infecție.

Conform evaluării riscului, pacienții au prezentat până acum doar simptome ușoare în timpul focarului actual. Dar, a avertizat că variola maimuțelor, în general, ar putea provoca boli severe.

ECDC a recomandat statelor membre ale UE să solicite pacienților cu variola maimuțelor să rămână izolați și să evite contactul fizic apropiat până când erupția cutanată se vindecă complet.

Medicii au îndemnat oamenii să fie atenți la semne, care pot include febră, dureri de cap, umflături, dureri musculare, dureri de spate, noduli limfatici umflați, frisoane și stare de epuizare.

Acest virus zoonotic rar, ce se transmite oamenilor de la un animal, dezvoltă o erupție dureroasă și răni deschise, de obicei începând de pe față.

Dacă erupția se extinde la ochi poate provoca orbire.

Simptomele durează în general de la 14 la 21 de zile, cu cazuri severe legate de vârstă, gradul de expunere la virus, starea de sănătate a pacientului și severitatea complicațiilor.

Infecția apare mai frecvent în părți îndepărtate ale Africii centrale și de vest, lângă pădurile tropicale.

Citește și

VIDEO „Fuck the war!” au strigat rușii la un concert din Sankt Petersburg

VIDEO Ucraina acuză România că blochează exporturile de grâne pe canalul Sulina

Se răspândește între oameni doar prin contact apropiat, cu sângele, fluidele corporale sau leziunile cutanate ale unui animal infectat.

În Africa, infecțiile umane au fost documentate după manipularea maimuțelor infectate, a șobolanilor giganți din Gambia și a veverițelor.

Consumul de carne gătită inadecvat a unui animal infectat este un risc.

Potrivit OMS, virusul variolei maimuțelor este similar cu variola umană. Deși variola maimuțelor este mult mai ușoară decât variola umană, poate fi fatală.

Are o rată a mortalității între unu și 10%, majoritatea deceselor survin la grupe de vârstă mai mici.

Nu există tratamente sau vaccinuri specifice disponibile, dar focarele pot fi controlate.

S-a dovedit că vaccinarea împotriva variolei este eficientă în proporție de 85% în prevenirea variolei maimuțelor.

Însă vaccinul nu mai este disponibil publicului larg, deoarece a fost întrerupt după eradicarea globală a variolei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.